Anděl přehled
Jáchym Topol
Anděl, novela o výseku našeho "nového krásného světa", po změně režimu, kdy kdekdo nadával na tu dobu předešlou, ale ta jen na povrch vyplavila nelichotivý obraz lidské společnosti v které žijeme. Topol nenapsal žádnou sociologicko-kriminalistickou studii o smíchovském podsvětí, nýbrž silnou, napínavou prózu o osudu mladého člověka, který za svou náhodně vzniklou tvořivou schopnost platí svou vlastní krví. Z Faustovského dilematu se osvobozuje destruktivním činem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anděl. Přihlašte se a napište ho.
Na začátku mi přišlo jen jako jazykově umný popis genia loci Smíchova a Košíř devadesátých let. Postupně mě ale děj vtáhl a absurdní hříčka se změnila v plnohodnotný horor.
Ano, také to pro mě byla výzva. Útlá knížka, ale nedala se přečíst rychle. Čtenáře nutí přemýšlet, o době ve které se odehrává, o vině, vlastně i o dnešním světě.
Od Jáchyma Topola jsem dosud četla jenom poezii. Tato próza je ale vlastně taky poezie, gejzír fantazie. Některé kapitoly si asi v budoucnu přečtu jenom kvůli krásno-děsné atmosféře.
Anděl, Zvěsti a dalších 30 eknih zdarma ke stažení
2008 | Sestra |
2006 | Anděl |
1994 | Miluju tě k zbláznění |
2005 | Kloktat dehet |
Příběh z českých devadesátek, kdy mladík sleduje proměnu doby a lidí. Po delší závislosti se ocitá v Bohnicích a poté se vrací na pražský Anděl, kde hledá svou budoucnost, svou naději.
Slovo, které se mi při čtení neustále vracelo na mysl, byla deprese. Pochmurné, beznadějné čtení o lidech na okraji společnosti, jež nečekají lepší zítřky. Ale přesto, jaké to bylo těžké čtení, mě moc bavilo, jak to bylo napsáno. Je znát, že autor píše i poezii, která se odráží i v jeho delších textech.
Bylo tady ukázáno české prostředí těsně po revoluci, samotná doba, ale i to, co to udělalo s různými lidmi, jak je to posunulo, dostalo.
Rozhodně to nebylo špatné čtení, bylo to jiné a člověk se musí naladit na stejnou notu, aby pobral veškeré situace a obrazy.