Andílek přehled
Colleen McCullough
Deníkový román mladé zdravotní sestry se odehrává v Austrálii šedesátých let. Hrdinka knihy Harriet začne pracovat v Královské nemocnici v Sydney jako laborantka u rentgenu. Spřátelí se s nezávislou sestrou čínského původu Pappy, která jí pomůže sehnat levný byt v "podezřelé čtvrti", kde sama bydlí. Harriet je nadšená. Opustí konzervativní rodinu, ve které vyrůstala, i svého nudného snoubence a začne užívat svobodu plnými doušky. Spřátelí se se všemi různorodými nájemníky v domě a velice si zamiluje svéráznou paní domácí a její nevšední malou dcerku s přezdívkou Andílek. Obrovitá domácí, živící se jasnovidectvím, je dobrou duší celého společenství. Vyznačuje se velkou tolerancí a asertivitou. Po její tragické smrti přebírá toto "žezlo" Harriet. Oblíbené australské spisovatelce se velmi dobře podařilo ztvárnit emoční a intelektuální růst mladé ženy a její cestu k nezávislosti.... celý text
Literatura světová Romány Zdravotnictví
Vydáno: 2006 , Knižní klubOriginální název:
Angel puss, 2004
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Andílek. Přihlašte se a napište ho.
70% - román psaný formou deníku mladé zdravotnice, která si v práci v nemocnici u rentgenu nevede vůbec zle a její soukromý život odehrávající se v Domě v neslušné čtvrti zabydleném spoustou svérázných postav je plný nejbarvitějších příhod. Trochu mi přišel v nesouladu její až dětinský styl vyjadřování v deníku, když přitom obzvlášť ve vztahu se starším ženatým lékařem se dokázala chovat na svůj věk a nezkušenost až podivuhodně dospěle. Ovšem centrem děje je prazvláštní majitelka domu a její ještě zvláštnější němá dcerka Flo, kterou si hlavní hrdinka okamžitě zamiluje, jako by k ní byla přitahována podivnou silou, jejíž vysvětlení i mě samotnou v závěru knihy překvapilo. Podobný příběh jsem ještě nečetla, za to autorce chvála, na druhou stranu měla kniha až moc nepříliš poutavých střípků vyprávění, bez nichž by se děj snadno obešel.
Kniha Andílek v seznamech
2004 | Ptáci v trní |
1994 | První muž Říma |
1995 | Koruna z trávy |
2005 | Říjnový kůň |
1999 | Caesar: leťte kostky! |
Překvapení. Dlouho jsem se tehle knize vyhybala, dostala jsem ji zdarma k nakupu jinych knih. Obal je desivy, pripravovala jsem se na nejaky smutny pribeh o nevylecitelne nemocnem diteti. To co jsem dostala bylo ale uplne neco jineho. Mlada zena, ktera odvrhne svou nalinkovanou budoucnost, aby vyzkousela v zivote co jde. S nikym se moc nepare, kazdemu rekne, co si mysli a muze na potkani fackuje. A pak je tu Flo, etericka bytost, nadana zvlastni schopnosti, ktera ji zmeni cely zivot od zakladu.