Angelika a král 1. část přehled
Anne Golon (p) , Serge Golon (p)
Angelika své záviděníhodné místo na společenském žebříčku zaplatí velmi krutě - její manžel, krásný markýz Filip, jehož si doslova koupila, ji k smrti nenávidí a pokouší se ji znemožnit v očích krále i celého dvora. Angelika jej však neochvějně přesvědčuje o své lásce. Když mu nakonec dá syna, i mladý markýz se musí sklonit před její neopakovatelnou krásou, šarmem a ženskou smyslností. Nelítostný osud však znovu zákeřně zasáhne - její manžel umírá...... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 1992 , Československý spisovatelOriginální název:
Angélique et le Roy, 1959
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Angelika a král 1. část. Přihlašte se a napište ho.
!!! POZOR SPOILER !!!
Přečteno potřetí... budu se opakovat, ale pokud má čtenář alespoň povrchní povědomí o jménech a titulech osob, pohybujících se kolem dvora, bude mít z četby mnohem větší prožitek. Při prvním čtení (ve 13 letech), a i při tom druhém (před 2 roky), mne tyhle díly nebavily, protože na mne působily dojmem telefonního seznamu. Tentokrát jsem se orientovala mnohem víc a užívala si nejrůznější narážky, neboť povšechně už vím, jak se osudy historických postav budou vyvíjet dál (králova nová favoritka, Lauzun, Vznešená slečna či markýz de Montespan - o kterém mimochodem Francouzi mají samostatný komiks). Také jsem si tentokrát mnohem víc užila postavu Filipa, který na mne jako charakter vždy působil spíše ploše a nesympaticky. Nakonec musím uznat, že podívám-li se na něj očima svých prvních naivních dívčích lásek, stejně jako na něj hleděla Angelika, musím ho trochu rehabilitovat, protože nakonec se ukázalo, že má mnohem větší hloubku, než by člověk čekal. A jak jsem si dříve říkala, že na smrt šel sám, protože nedokázal volit mezi loajalitou králi a rodící se láskou k manželce, tentokrát si kladu otázku, zda ho Ludvík nepopostrčil, aby měl volné pole působnosti...
Od přečtení prvních dvou dílů Angeliky už uplynulo dlouhých 18 let a já si kladu otázku, proč jsem tenkrát nepokračoval. Ta série je totiž skvělá! Nejde jen o to, že mám rád romantiku a knihy o Angelice ji nabízí plnými hrsti, ale jde i o to, že celý příběh je na pozadí úžasné doby velikého francouzského krále - Ludvíka XIV., pověstného krále Slunce.
Manželé Golonovi naštěstí tu historii příliš nepokazili, aspoň co mohu ze svých skromných znalostí posoudit. Navíc mě navnadili na větší zájem o tu dobu (začal jsem číst knihu Ludvík XIV. od Jiřího Kovaříka). Můžeme se tedy dočíst o mnoha významných osobnostech té doby počínaje králem Ludvíkem XIV., přes různé maršály a dvořany až třeba po básníka La Fontaine. Angelika v tomto díle pronikla ke královskému dvoru a osvědčuje své schopnosti a přednosti (kombinace krásy, inteligence, zarputilosti i obchodní dovednosti). A navíc se celým dějem táhne linka romantická - její boj o získání lásky svého manžela.
Ovlivněn výborným filmovým zpracováním (krásná Michelle Mercier :), ale především i netušenou kvalitou knihy dávám vysoké hodnocení - 85%.
Kniha Angelika a král 1. část v seznamech
Zatímco z filmového zpracování mám tento díl nejméně ráda, kniha mě nadchla. Konečně jsem totiž hlouběji pronikla do všech těch zapeklitostí a intrik královského dvora, orientovat se v postavách je oříšek, ale když ho člověk rozlouskne, je o to víc nadšen. S krutým a nemilosrdným Filipem to měla Angelika velmi obtížné, její trpělivost a zalíbení byly jen těžko uvěřitelné, ale o to víc jí člověk fandil a doufal, že se probojuje k srdci toho tvrdě zkoušeného, drsného a přitom oslnivého muže.