Angelológia dejín 3 (2023) | Databáze knih

Angelológia dejín 3 přehled

Angelológia dejín 3
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527351/mid_angelologia-dejin-3-656735bbac790.png 4 4 4

Je dávno známou, ale nevyriešenou záhadou kultúrnych dejín, že tvoriví géniovia – vedci, umelci, filozofi, politickí a náboženskí vodcovia – prichádzajú vo vlnách. Na rôznych miestach sveta sa vynára podobné estetické cítenie, rovnaké myšlienky, filozofické intuície a umelecké štýly. Ľudia na odľahlých miestach nezávisle od seba pracujú na rovnakých problémoch, nachádzajú pôvodné riešenia a podávajú správy o okamihoch inšpirácie – vnuknutiach s podobným obsahom. V závislosti od dobového kultúrneho kontextu sa tieto zážitky inšpirácie vykladajú ako zjavenie Boha či bohov, anjelov, múz, predkov alebo sa pripisujú neprebádaným schopnostiam ľudského mozgu. Táto kniha prináša prvú dôkladnú evidenciu o štatisticky nenáhodnom, synchrónnom a periodickom charaktere vĺn tvorivosti v celosvetových dejinách. V kolektívnom podvedomí ľudstva sa odohráva pomalé cyklické striedanie duševných dominánt (archetypov), čo sa odzrkadľuje v transfigurácii hodnotových rebríčkov, v striedaní náboženských kultov, paradigiem vedeckého myslenia a v politických reštrukturalizáciách spoločnosti. Časové zákonitosti a podobu týchto premien ducha poznali už naši predkovia. V mýtických rozprávaniach a obrazoch božstiev nám odkázali zhustenú skúsenosť, múdrosť o zákonitostiach vývoja človeka a prírody. V západnej tradícii sa hovorilo o siedmich archanjeloch, ktorí sa cyklicky striedajú ako duchovia času a inšpirujú epochy podfarbené vždy inou, špecifickou duchovnou kvalitou. Aj ďalšie civilizácie rozprávajú o periodickom príchode a odchode duchovných mocností, ktoré zasahujú do ľudských dejín. Tieto údaje, až doposiaľ považované za fikciu, zodpovedajú reálnym kultúrnym a politickým vlnám v dejinách. Podľa starých názorov tie isté duchovné mocnosti, ktoré v dávnych dobách utvárali prírodu, ovplyvňujú aj dejinné epochy a inšpirujú životné obdobia v biografii jednotlivca. Skutočne, kultúrna morfológia dejinných epôch korešponduje s psychickými konfiguráciami schopností a vlastností typickými pre rôzne vekové štádiá: romantizmy sú periodickou svetovou pubertou, veky pustošenia periodickou krízou stredného veku; existujú detské a starecké epochy dejín. Aj v dejinách prírody – v premenách stavby a správania rastlín a zvierat v rôznych geologických epochách – pozorujeme psycho-fyziologické vzorce, ktoré sú analogické kultúrnym vzorcom v dejinách a typom osobností v psychológii. Tam sa prejavujú ako konvergencie (vznik podobných živých foriem), ktoré sa nedarí vysvetliť ani dedičnosťou, ani prispôsobením sa prostrediu. Nepríbuzné živé tvory žijúce v rozdielnych prostrediach prechádzajú súčasne analogickou telesnou prestavbou a objavujú podobné vzorce správania bez toho, aby sme chápali prečo. Staroveká a stredoveká náuka o anjeloch sa ukazuje byť čímsi viac, než sa doposiaľ myslelo. Po sedemsto rokoch ju znovuobjavujeme ako disciplínu, ktorá mala svoj reálny predmet a obsahovala poznatky, ktoré majú obrovský význam aj pre našu súčasnosť.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Angelológia dejín 3. Přihlašte se a napište ho.

karel4085
23.02.2025 5 z 5

Kniha Angelologie dějin od Emila Páleše je revoluční a zásadní dílo z několika klíčových důvodů, které přinášejí nový pohled na studium historie a kultury. Níže jsou uvedeny hlavní aspekty, díky nimž vyniká:

1. Interdisciplinární přístup
Páleš ve svém díle kombinuje prvky filosofie, sociologie, historie a dokonce i poznatky z oblasti umělé inteligence a počítačové lingvistiky. Tento přístup je inovativní, protože umožňuje komplexní a ucelený pohled na historické a kulturní vývoj, překračující hranice jednotlivých oborů. Tím otevírá cestu k hlubšímu porozumění lidských dějin.
2. Statistická analýza
Jedním z průlomových prvků knihy je použití kvantitativních metod, včetně inferenční statistiky, k analýze historických dat. Tento přístup přináší do tradičně kvalitativního studia historie a kultury prvky empirické přesnosti a objektivity, což je významný posun v metodologii těchto disciplín.
3. Výzva k přehodnocení běžných narativů
Páleš navrhuje, že historické a kulturní vývoj je ovlivňován cyklickými vzorci inspirace archandělů, čímž zpochybňuje konvenční materialistická a kauzální vysvětlení dějin. Tento revoluční pohled zavádí do historické analýzy duchovní a metafyzickou dimenzi, která je v mainstreamové akademické sféře často přehlížena, a podněcuje k novému způsobu interpretace minulosti.
4. Syntéza poznání
Kniha spojuje poznatky z vědy, umění a náboženství s cílem vytvořit sjednocené chápání lidské zkušenosti. Tato syntéza je zásadní, protože usiluje o překlenutí propasti mezi různými oblastmi lidského poznání a nabízí integrálnější pohled na svět.
5. Praktické implikace
Myšlenky v Angelologii dějin mají praktický význam pro pochopení lidského chování, kulturních trendů a potenciálně i pro předvídání budoucích vývojů. Tím kniha poskytuje nový nástroj pro historiky, sociology či tvůrce politik, což z ní činí dílo s reálným dopadem na analýzu společenských jevů.
6. Uznání a diskuse
Dílo vyvolalo značný ohlas a diskusi, což dokládá například interdisciplinární kolokvium na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě v roce 2002. Tento zájem akademické obce svědčí o tom, že Pálešovy myšlenky jsou brány vážně a mají potenciál ovlivnit další výzkum.
Závěr
Kniha Angelologie dějin je revoluční a zásadní díky svému interdisciplinárnímu přístupu, využití statistických metod, výzvě k přehodnocení tradičních historických narativů, syntéze poznání, praktickým implikacím a uznání v akademických kruzích. Nabízí svěží perspektivu na historii a kulturu, povzbuzuje k přemýšlení mimo zaběhnuté rámce a zohledňuje duchovní dimenze lidské zkušenosti, čímž představuje výjimečný příspěvek k porozumění dějinám.
Zařazení tohoto díla zde na webu do kategorií: Esoterika, astrologie, okultismus, je úplně mimo mísu.

Kniha Angelológia dejín 3 v seznamech

v Mé knihovně5x