Anna O přehled
Matthew Blake
Průměrný člověk prospí třiatřicet let. Čeho všeho jsme během spánku schopni? A neseme za to odpovědnost? Anna Ogilvyová byla mladá nadějná novinářka z dobře situované rodiny, dokud ji jednoho dne nenašli zakrvácenou a s nožem v ruce poblíž dvou těl jejích ubodaných přátel. Anna O. ale od té doby spí a další čtyři roky se ji nepovedlo probudit. Doktor Benedict Prince je forenzní psycholog a odborník na poruchy spánku se specializací na zločiny spáchané během něj. Jeho novátorská metoda na přerušení „syndromu rezignace“, jak Annin stav popisují odborníci, je poslední nadějí na probuzení Anny a možností spravedlivého soudu. Takové profesní metě se nedá odolat. Jenže případ Anny O., jmenovkyně pacientky z knihy Sigmunda Freuda, je ostře sledovaný a Ben musí jednat obezřetně. Nejenže čelí nenávistným útokům, ale sám má profesní tajemství a komplikovaný osobní život. Navíc v průběhu léčby znejistí: opravdu Anna vraždila, nebo je za tím něco jiného? Jen ona zná pravdu o tom, co se té noci skutečně stalo. A jen Benedict ví, jak se k ní dostat. Ani pro jednoho z nich to dost možná nebude výhra. Co když naše noční můry ve skutečnosti žádné noční můry nejsou? Příběh nahlížený z pohledu více postav neustále kličkuje a graduje až k napínavé hře na kočku a myš, kdy do poslední chvíle není jasné, kdo je tu kočka a kdo myš. Strhující, znepokojivý thriller, který vás jen tak nepustí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anna O. Přihlašte se a napište ho.
Čekala jsem od knihy mnohem víc. Nejdřív jsem se musela zorientovat v postavách, to se povedlo někde po straně č. 50, a dále v ději, a držet pohromadě stále všechny relevantí informace.... Bylo to napínavé, téma zajímavé, atraktivní, ale zároveň odtažité, skoro překombinované, plné balastu, komplikovaných vztahů mezi terapeutem a jeho rodinou, mezi Annou a její rodinou... Dočetla jsem to, a ulevilo se mi, i když jsem hlavního pachatele ke konci tušila.
Jsou knížky, které člověk přečte jedním dechem a nechce je vůbec odložit. A pak jsou knížky jako takhle, které odložit musíte, protože z nich máte hlavu, jak pátrací balon. Čtení bylo náročné, protože text byl zbytečně příliš odborný. Kdyby se knížka trochu osekala, ubralo se jí té odborné stránky, tak by byla perfektní. Námět je skvělý, až do poslední stránky jsem netušila, kdo je za tím vším schovaný a byla jsem velmi překvapená. Ale bohužel věřím, že spousta čtenářů ji do první poloviny odloží, protože je to opravdu náročné čtení.
Oheň v těle, Hlubiny a další knižní novinky (42. týden)
13.10.2024
Spala čtyři roky. Teď nastal čas ji probudit. Ubodala Anna O. své přátele?
09.06.2024
Holly, Stříbrné hrdlo a další knižní novinky (20. týden)
12.05.2024
Kniha Anna O v seznamech
v Mé knihovně | 90x |
Kniha byla náročnější na čtení. Mnoho postav, odborné termíny. Ale děj se povedl, bavilo mě to číst a celou knihu jsem hádala kdo byl pacient X. Konec mě opravdu dostal a vůbec jsem ho takový nečekala.