Anna ze Zeleného domu přehled
Lucy Maud Montgomery
Anna ze Zeleného domu série
1. díl >
Nesmrtelný příběh legendární rusovlásky v novém, nezkráceném vydání! Nejslavnější kanadská kniha (nejen) pro děti, přeložená do více než čtyřiceti jazyků, převedená na filmové plátno i na divadelní prkna, kterou čtenáři po celém světě milují už více než sto let, to je Anna ze Zeleného domu. A čím že si rusovláska Anna čtenáře získala? Především svou bezprostředností, obrovskou fantazií, laskavým srdcem, ale hlavně nezdolným optimismem, se kterým zdolává všechny nezdary.... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2017 , Albatros (ČR)Originální název:
Anne of the Green Gables, 1908
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anna ze Zeleného domu. Přihlašte se a napište ho.
Je to nádherná, čistá kniha, s radostí jsem si ji přečetla i v dospělém věku.
Holt od dětí se člověk občas má co učit... :-)
Knižní novinky (26. týden)
27.06.2021
Knižní novinky (26. týden)
23.06.2019
„Žena si nerada přiznává chybu, ale když jí tu chybu ještě chlap každou chvíli připomíná, je to naprosto nesnesitelné.“
„Ale já bych radši vypadala směšně, když je každý směšný, než všední a rozumná, ale úplně sama.“
„Růže by voněla i tehdy, kdyby měla jiné jméno.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Anna ze Zeleného domu v seznamech
v Přečtených | 2 496x |
v Mé knihovně | 668x |
přátelství, kamarádství zfilmováno kanadská literatura adopce pro dívky dobrodružství člověk a příroda sirotci dívčí romány přátelství z dětství světová literaturaAutorovy další knížky
1993 | Splněný sen |
2019 | Anna z Avonlea |
1995 | Annin vysněný domov |
1994 | Anna v Glene St. Mary |
1995 | Anniny lásky |
Velice krásný a dojemný příběh, který jsem jako první viděla ve filmu. Byl z něj tenkrát celý dlouhý seriál.
Starší sourozenci, Marie a Matěj Cuthbertovi, kteří celý život žili osaměle v Zeleném domě uprostřed krásné přírody, se rozhodli adoptovat chlapce ze sirotčince. Omylem jim byla místo chlapce poslána jedenáctiletá dívka. Byla to Anna, dívka velmi citově založená, snivá, s velkou dávkou představivosti, a úžasně upovídaná. Nikdy neměla a nepoznala pravý domov. Snila o tom, že konečně najde místo, kde bude doma a bude někomu patřit.
Hned po jejím příjezdu, když ji Matěj předal Marii, se dozvěděla krutou pravdu. Byl to omyl. Oni nechtěli ji, chtěli chlapce. Anna byla z té zprávy hluboce zarmoucená. To jí ale nezabránilo, aby sourozencům Cuthbertovým neukázala svou povahu až do samé hloubky, její přednosti a schopnosti. Jelikož ani na chvíli nezavřela ústa, poznali ji dokonale a během následujícího dne přehodnotili svůj postoj. Omyl se zasláním dívky místo chlapce byl vysvětlen. Anně hrozilo umístění do domácnosti zlé a vypočítavé ženy, která ji chtěla jako pomocnici ke svým několika dětem a jako služku. Marie poznala, že toto nesmí dopustit a Annu si ponechala.
Anna se sžila se svým novým domovem a byla neskonale šťastná. Našla si věrnou kamarádku Dianu, začala chodit do školy, kde si našla mnoho dalších přátel. Marie a Matěj nikdy nelitovali, že místo chlapce přijali do své rodiny Annu.
Tento první díl zahrnuje dobu asi pěti let, než Anna zdárně dokončila školní docházku, nastoupila na Akademii, úspěšně ji dokončila a bylo jí uděleno stipendium na vysokoškolské studium. Bohužel dopadlo to poněkud jinak, ale Anna toho nikdy nelitovala…