Anna zo Zeleného domu přehled

Anna zo Zeleného domu
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393000/bmid_anna-zo-zeleneho-domu-ek4-393000.png 5 1671 1671

Anna ze Zeleného domu série

1. díl >

Veselé i smutné príbehy siroty Anny, ktorú si adoptujú dvaja prostí vidiečania - súrodenci Marilla a Matej Cuthbertovci. Temperamentná Anna s bohatou fantáziou a predstavivosťou spôsobí Marille a Matejovi spočiatku veľa starostí svojimi neuvedomelými výčinmi, no napokon majú z nej radosť, ich život dostane nový zmysel a čoskoro si ho už bez Anny ani nevedia predstaviť. Spisovateľka v celom rade týchto kníh naplno rozvinula svoj rozprávačský talent, fantáziu, zmysel pre humor, a tak sa Anna stáva hrdinkou všedných i nevšedných príbehov, odohrávajúcich sa na Ostrove princa Eduarda v prostredí nádhernej prírody.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Mladé letá

Anne of the Green Gables, 1908

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Anna zo Zeleného domu. Přihlašte se a napište ho.

jitka_dankova
29.10.2024 5 z 5

Příběh osudu malého sirotka v roce 1908. Kniha se nesla na tehdejší módní vlně, kdy lidé zoufale chtěli číst knihy o ubohých nešťastných dětech bez rodičů, na které se usměje štěstí. A přesně kvůli tomu dokáže pořád oslovit i (především dospělé ženy) v naší době. Byť je samozřejmě potřeba počítat s dobou, ve které byla kniha sepsána, a tedy i s rasistickými vsuvkami při rozhodování, které dítě si starý manželský pár chce přivést do domu, a pragmatickými důvody pořízení dítěte (chtěji kluka, který má v domě pomoct a o stárnoucí pár se pak postarat). Stejně tak otázka výchovy tehdejších dětí, nutnost odříkání motliteb nazpaměť namísto vlastního objevování víry a další prvky čtenáři celkem jasně ukážou, že je o více než sto let někde jinde než dnes.
Kniha popisuje několik situací ze života velmi upovídané dívenky s velkou fantazí a to od jejích jedenácti let, s přeskoky v čase až po dobu na univerzitě. Získání přítelkyně, vztahy ve škole, vztah k adoptivním rodičům.
Musím říct, že mne příběh jako takový tolik neoslovil, ale fascinovalo mne číst si o dokonalém popisu "idealistického dítěte" (NF typ dle Teorie typů od Šárky Mikové) - prostě o dítěti s potřebou harmonie, hlubšího smyslu a jedinečnosti. Dětí tohoto typu je v populaci málo a o to složitejší to mají, jak dnes, tak především před více než sto lety. Myslím, že i proto si kniha získala tolik fanoušků po celém světě - dívka je jiná než ostatní a musí se s okolním světem prát o to více. Knihu jsem četla kvůli dořešení staré čtenářské výzvy 2017 a jsem ráda, že jsem s upovídanou holčičkou mohla seznámit. Ne, že by se příběh pro mne stal nějakou srdcovkou, to ne, ale bylo to milé.

Yaney
23.10.2024 5 z 5

Nechápu jak mně mohla tato knížka v dětství minout! Každopádně jako dospělá jsem si ji vychutnává o to víc. Moc se mi líbil kontrast mezi upřímnou dětskou povahou a dospělými, kteří dětem mnohdy záviděli jejich bezprostřednost. Rozhodně si přečtu i pokračování.

Keyna
21.10.2024 5 z 5

Ač čtu od dětství docela hodně, příběhy Anny ze Zeleného domu se mi dlouho vyhýbaly. První knihu jsem koupila babičce, která byla nadšená, a tak jsem se k ní po letech dostala i já. A byla jsem neskutečně překvapená, jak nádherný příběh to je. Po přečtení jsem měla pocit, že život je ve skutečnosti ještě krásnější, že je potřeba si vážit každého paprsku slunce a rozkvetlé kytičky. Úplně se mi ta Annina čistota a opravdovost vryly do srdce a doslova mě celý příběh pohladil po duši. Pokračuji dál v četbě dalších dílů a stále se opakuje to stejné pohlazení. Navíc jsem zakoupila sérii s ilustracemi Ivony Knechtlové, díky nimž dostala Anna i tu nejlíbeznější tvář. Vřele doporučuji těm, kteří rádi sní a mají rádi knihy plné něhy, laskavosti a humoru.

Knižní novinky (26. týden)

27.06.2021

Knižní novinky (26. týden)

23.06.2019

Žena si nerada přiznává chybu, ale když jí tu chybu ještě chlap každou chvíli připomíná, je to naprosto nesnesitelné.

Ale já bych radši vypadala směšně, když je každý směšný, než všední a rozumná, ale úplně sama.

Růže by voněla i tehdy, kdyby měla jiné jméno.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Anna zo Zeleného domu v seznamech

v Přečtených2 445x