Antonín Chittussi přehled
Jan M. Tomeš
Monografie věnovaná dílu krajináře Chittusiho řeší mimo jiné i problém zařazení jeho stylu - je ještě poplatný barbizonské malířské škole nebo už nastupujícímu impresionizmu? Jsou hodnotnější jeho díla z francouzské krajiny nebo jihočeských rybníků? Tento nástupce Kosárkův a předchůdce Slavíčkův zanechal v českém výtvarném umění výraznou stopu - i když celá řada jeho děl zmizela v zahraničních soukromých sbírkách. 38 barevných a 3 černobílé reprodukce. Malá galerie - sv. 20 , 1.vydání... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Antonín Chittussi. Přihlašte se a napište ho.
Stručná, zajímavá kniha. Pro základní přehled či první vniknutí do tématu se opravdu skvěle hodí.
Osobně bych problém kvality jeho obrazů neřešil, docela bych se spokojil s některým z jeho jihočeských rybníků - takové Staré tůně by se mi do mé trucovny rozměrem i náladou docela šikly.
Kniha Antonín Chittussi v seznamech
1967 | Magnetická pole |
1980 | Antonín Chittussi |
1973 | Antonín Slavíček |
1988 | Oskar Kokoschka |
1966 | Antonín Slavíček |
Tahle útlá publikace o Chittusim patří svými na tu dobu velmi dobrými reprodukcemi k tomu nejlepšímu z téhle skvělé edice. Samotný text Jana M. Tomeše je na tu dobu zasvěceným průvodcem dílem malíře, ale celkově působí poněkud težkopádně a didakticky. Je tam ale spousta trefných postřehů a citací. Hodnocení je ale především za tu obrazovou část. Doporučuji.