Apoteóza vykořeněnosti přehled

Apoteóza vykořeněnosti
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130104/bmid_apoteoza-vykorenenosti-7Yp-130104.jpg 4 9 9

Podtitul: Pokus o nedogmatické myšlení. Základní dílo ruského existencialisty. Dílo ruského spisovatele a filosofa spojovaného s existencialismem patří mezi spisy pojednávající o náboženství, racionalismu a vědě, v nichž se autor vyjadřoval prostřednictvím Nietzscheho aforistického stylu. Šestov byl myslitelem hluboké a těžké životní zkušenosti, byl odpůrcem všech racionalistických a idealistických zjednodušení. Často píše o tématech beznaděje a zoufalství. Neuznával žádnou autoritu, odmítal přijmout tak zvané věčné pravdy rozumu a podřizovat se jim. Prohlašoval, že filosofie by se měla navrátit ke svým velkým tématům dobra, Boha a nesmrtelnosti.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Herrmann & synové
Originální název:

Izbrannyje sočiněnija , 1905


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Apoteóza vykořeněnosti. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Mimir
23.04.2019 4 z 5

"Filozofia musí zanechať pokusy nájsť večné pravdy. Jej úlohou je naučiť človeka žiť v neznáme - človeka, ktorý sa naviac bojí neznáma a schováva sa pred ním za rôzne dogmy. Skrátka: úlohou filozofie nie je ľudí uspokojovať, ale znepokojovať."

autor

zarivybagr
21.10.2015 5 z 5

K odvaze a ptaní se i tam, kde ostatní mlčí, vybízející kniha. Připomíná Pascalovy myšlenky, jednak aforistickou formou, jednak hlubokými sondami do lidského údělu. Je v ní plno boje proti obecným pravdám, autonomní morálce, spekulativním metafyzickým systémům, pozitivismu a vědě, která si činí právo být završující pravdou. Velmi připomíná myšlení filosofa Šafaříka, styčné body by se našly i s Berďajevem, minimálně ve výzvách k osobnímu hledání, odporu k objektivaci, proti které oba dva staví osobní, jedinečnou mystickou cestu.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Apoteóza vykořeněnosti v seznamech

v Přečtených9x
v Doporučených1x
v Knihotéce11x
v Chystám se číst13x
v Chci si koupit5x