Areopagitika přehled

Areopagitika https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/343739/bmid_areopagitika-N4T-343739.JPG 4 2 2

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Areopagitika. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Kozel
18.08.2022 4 z 5

John Milton byl hodně zajímavou, kontroverzní a velmi těžko uchopitelnou osobností, myslitelem a politikem. Přesto - nebo možná proto - patří mezi největší velikány anglické literatury a filozofie v dějinách. Narozen v době kvetoucí renesance, kdy na trůnu seděl první Stuartovec. Dospěl v době jeho úmrtí. Na trůn nastoupil Karel I., jehož popravě byl Milton víc nebo míň přítomen. Milton v té době byl zaníceným podporovatelem Cromwella i republiky. Aby pádem protektorátu otočil a ještě stihnul restauraci Stuartovců. I toto málo stačí k osvětlení kontroverznosti autora, který se do dějin trvale zapsal Ztraceným rájem. A taky to bohatě stačilo, nehledě na soukromé události, aby v jeho díle bylo možno sledovat autorovu životní dráhu a zkušenost.

Jedním takovým pozoruhodným dílkem je právě traktát Areopagitika, což je název snažící se o zlomení mého jazyka, který v překladu pojednává o cenzuře a svobodě projevu. A to způsobem, který ničeho neztratil ani po 380 letech. Neztratil nic na vzletnosti básníkova jazyka, plamennosti vět, hloubce myšlenek a vlastně ani aktuálnosti. Kdo by nesouhlasil s tím, že "censura znamená největší škodu a urážku vzdělanosti a vzdělaných lidí", protože "kdo zabíjí člověka, zabíjí rozumnou bytost; kdo však zabíjí dobrou knihu, zabíjí rozum sám."

V těch několika stranách je skryto víc, než by se mohlo zdát. Jednak je to skutečný pamflet odvážně vydaný v době, kdy hovořit takhle otevřeně nebylo zrovna radno. Jednak dílko vzniklo na základě Miltonových osobních zkušeností s censurou, jinak by to pro dobro lidstva asi ani nenapsal. Je v těch několika stranách ukryt i nejeden pohled na aktuální dění v Anglii 17. století i Evropy procházející divokými náboženskými reformacemi. A pak znovu Miltonova ohromující schopnost ovládat možnosti jazyka, neb některá vyjádření a popisy skutečně odpovídají filozofujícímu básníkovi. Pozoruhodné na autorovi je, že ať se jedná o jakéhokoli jeho dílo, vždy se jedná o jiného Miltona. Přesto o Miltona přesného.

Když už jsem se rozepsal, přece si dovolím ještě takovou lehce úsměvnou skutečnost. Totiž, že Areopagitika vyšla v češtině pouze jednou. V roce 1946, kdy se střídaly dva nejhorší a nejikoničtější režimy dvacátého století. Je pak úsměvné, že toto dílko v kompletním překladu vyšlo právě v době, kdy si censura u nás dávala menší pauzu. Tudíž Areopagitika před čtenářem vyvstává v nejčistší podobě, ještě obohacené o doslo Harolda Laskiho, předsedy labouristické strany ve čtyřicátých letech, ježto je esejí samo o sobě kouzelnou. Zda za faktem, že tento Miltonův pamflet vyšel v češtině skutečně jen jednou v roce 1946, stojí censura, nedovolím si soudit. Vím jen, že i v roce 2022, kdy se objevují nejedny snahy o cenzury filmů, kultury, společnosti, získává tenhle spisek znovu na čerstvosti.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (6)

...usmrtit dobrou knihu je téměř stejné jako usmrtit dobrého člověka; kdo usmrtí člověka, usmrcuje rozumovou bytost, obraz Boží; ale kdo zničí dobrou knihu, usmrcuje rozum sám, usmrcuje obraz Boží, jako by jej zasáhl přímo do oka.


Ti, kdož se domnívají, že odstraní hřích tím, že odstraní předmět hříchu, neznají dobře lidskou povahu.


...nesprávný je takový zákon, jehož úkolem jest omezovat věci, jež stejně mohou vést k dobru jako ke zlu.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Areopagitika v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce3x
v Chystám se číst3x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

John Milton
anglická, 1608 - 1674
2015  89%Ztracený ráj
1978  97%Škola noci
1896  80%Ráj opět nabytý
1996  100%Samson Agonistes
1946  80%Areopagitika