Armádní generál Jan Syrový: Jeden velký český osud přehled

Armádní generál Jan Syrový: Jeden velký český osud
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523994/bmid_armadni-general-jan-syrovy-jeden-ve-6523d3d11e569.jpg 4 6 6

Kniha je první ucelenou biografií, která objektivně zkoumá mimořádný životní příběh armádního generála Jana Syrového. Uceleně je zdokumentována jeho cesta 1. světovou válkou v řadách československých legií v Rusku. V roce 1926 se stal prvním československým náčelníkem Hlavního štábu. V letech 1933‒1939 působil jako generální inspektor branné moci. Byl též členem několika vlád a ministerským předsedou. Cílem této knihy je podstatně přispět k celospolečenské a morální rehabilitaci Jana Syrového, na němž byla po 2. světové válce spáchána mimořádně těžká křivda, a jenž se stal obětí jednoho z prvních zpolitizovaných soudních procesů v Československu. Na základě absurdního a extrémně nespravedlivého obvinění jej Národní soud v Praze odsoudil v dubnu 1947 ke dvaceti letům vězení. Jako záminka posloužilo především setkání armádního generála Jana Syrového s Adolfem Hitlerem z 16. března 1939. Při něm došlo k podání rukou, které inicioval nacistický diktátor. Z výkonu trestu byl Jan Syrový propuštěn na amnestii v roce 1960. Vrchní soud v Praze zrušil v dubnu 2022 zmíněný rozsudek Národního soudu. Jméno a památka armádního generála Jana Syrového byly konečně očištěny.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Armádní generál Jan Syrový: Jeden velký český osud. Přihlašte se a napište ho.

Wrent
11.11.2024 3 z 5

Tak jako život Jana Syrového měl své napínavější a klidnější etapy, i tempo čtení jeho biografie se odvíjí od tíže doby, jakou právě popisuje. Knihu lze číst jako složitý příběh jednoho člověka, přičemž se ale na pozadí odehrává kompletní historie mladého Československa. Hned první kapitola významně doplnila mé děravé povědomí o českých legionářích (nejen) v Rusku, dále mě zaujal podrobný popis obranných plánů meziválečného Československa ve spolupráci se zeměmi Malé dohody, ale napětí se podstatně zvyšuje, jak se přibližujeme ke Druhé republice. Ačkoli se vůbec nečetlo lehce, tak za vyvrcholení knihy rozhodně považuji podrobný popis prvního komunisty řízeného politického procesu.

Bezmoc statečných, kteří se snažili, jak nejlépe uměli, a kteří rázem musí stát proti pomstychtivým revanšistům.

Kniha Armádní generál Jan Syrový: Jeden velký český osud v seznamech