Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes (Blondýnka) přehled
Maurice Leblanc
Arsène Lupin série
2. díl >
Z malé vilky profesora Gerboise v Paříži se jednoho dne ztratí starožitný stůl s losem, který potom náhodou vyhraje milion. Krátce nato zmizí za neuvěřitelných okolností na zámku hraběnky z Crozonu vzácný modrý diamant... Policie brzo zjistí, že v obou případech má prsty známá dvojice – pověstný lupič Arsène Lupin a jeho tajemná společnice Blondýnka. Inspektor Ganimard je pachatelům na stopě, ale pronásledovaný pár jim pokaždé unikne. Postižení proto žádájí o pomoc slavného detektiva Herlocka Sholmese. Podaří se mu odhalit pravdu, přijít na kloub Lupinovu tajemství a defenitivně zvítězit?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 1971 , Albatros (ČR)Originální název:
Arsène Lupin contre Herlock Sholmes - La Dame blonde, 1908
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes (Blondýnka). Přihlašte se a napište ho.
Tak žádný zázrak to není (knize navíc asi ani příliš neprospěl čas - věřím, že v době svého vzniku musela připadat tehdejším čtenářům určitě zábavnější, než nyní těm dnešním), ale výrazný průšvih taky ne. Ačkoliv mám velmi rád Sherlocka Holmese, nepovažuju ho za nedotknutelnou ikonu - ovšem Leblancova snaha svého anglického soupeře tak trochu zesměšnit vyznívá spíše trapně a ne příliš povedeně. Přes to bych se však snadno dokázal přenést, kdyby příběh nabídl něco zajímavého. Ale klíčové "záhady" pro mě představovaly největší nedostatek knihy - nejenže nebyly sami o sobě příliš nápadité ani atraktivní, ale jejich řešení bylo navíc naprosto banální a bez důvtipu.
Kniha Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes (Blondýnka) v seznamech
1971 | Arsène Lupin kontra Herlock Sholmes (Blondýnka) |
1908 | Arsen Lupin, lupič gentleman (9 povídek) |
1969 | Dutá jehla |
1993 | Hraběnka Cagliostrová |
2013 | Osm úderů hodin |
Hluboce nesympatický a těžce samolibý Herlock Sholmes versus vtipný a nápaditý lupič-gentleman. Hádejte, komu budete držet palce. Autor mu je drží taky, od začátku knihy je to jasné. A k tomu je tu spousta temných koutů, tajných úkrytů a chodeb, prostě secese jako vyšitá.