Artemis Fowl Agent v říši víl přehled
Eoin Colfer
Artemis Fowl série
Colferův Artemis Fowl zazářil podobně jako Harry Potter J. K. Rowlingové, na rozdíl od něj si však v čarovném světě pohádek počíná jako padouch. Artemis Fowl, dvanáctiletý hrdina působí svou chytrostí jako zázračné dítě. Je bez táty, s mámou jsou problémy, ale on se tím nenechá zdeptat. Má veliký plán: učiní vše pro to, aby získal co největší bohatství. A jak jinak, když žije v Irsku, než prostřednictvím skřítků leprikónů? A jak jinak, když žije v našem, 21. století, než prostřednictvím té nejmodernější techniky? Příběh má spád, mísí se tu opět realita s fantazií.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2001 , Albatros (ČR)Originální název:
The Artemis Fowl Files, 2001
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Artemis Fowl Agent v říši víl. Přihlašte se a napište ho.
Přečteno podruhé...doporučuji pro začínající čtenáře v žánru sci-fi (určeno pro kategorii 9-12) ale i dospělí se zde pobaví.
Knižní novinky (24. týden)
07.06.2020
Ocenění knihy (1)
2002 -
British Book Awards
(British Children's Book of the Year)
Kniha Artemis Fowl Agent v říši víl v seznamech
magie irská literatura bohatství skřítkové fantasy pro děti genialita
2002 | Artemis Fowl |
2002 | Operace Arktida |
2010 | A ještě něco... |
2021 | Arcižár |
2011 | Artemis Fowl a atlantský komplex |
Jako úvod do světa víl a skřítků je to ok (uprděná detailní biologická fakta a z toho plynoucí "humor" svým podáním odpovídají cílové skupině), jejich způsob života pod zemí a propojení magie s moderními technologiemi je vcelku originální. Zásahy vypravěče jsou místy trefné a vtipné, místy poněkud rušivé a cringe.
Slabým článkem příběhu jsou paradoxně lidé – kromě Butlera, ten je cool af. Největší problém mám s tím, že oficiálně má být hlavním hrdinou zparchantělý, nesnesitelný, sobecký a arogantní spratek, který o sobě rád tvrdí, že je génius, ale upřímně ani v téhle knize, ani v těch dalších to zas geniálně nepůsobí – už jen z důvodu, že naprosto nedokáže domýšlet důsledky svých činů. A Butlerova sestra Julie je tu přesně tak "holkovsky" otravná, jak asi vypadá o pár let starší holka z pohledu 12letého kluka, což mi vzhledem k jejímu rodinnému původu a zázemí přinejmenším lehce nelogické.
Ale je to pro děcka, beru. Mě to v době svého největší boomu úplně minulo, takže mě k tomu neváže žádné nostalgické pouto, kvůli kterému bych z toho byla unešená.