Asfaltová pustina přehled

Asfaltová pustina
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533009/bmid_asfaltova-pustina-65ddbb3176add.jpg 4 66 66

Syrová noirová gangsterka s vůní krve a benzínu. Beauregard alias Bug se jako řádný občan usadil se svou ženou a dětmi v malém americkém městečku, kde vlastní autodílnu a snaží se poctivě protloukat životem. Jenže úklady rasismu a chudoby číhají za každým rohem, ani kšefty se zrovna nehrnou a splátky je potřeba posílat včas. A když se k tomu přidá telefonát z domova důchodců, kde dožívá jeho matka, týkající se nesrovnalostí v platbách za její pobyt, musí Bug oprášit svou temnou minulost, s níž přísahal seknout. Za volantem se mu pořád nikdo nevyrovná a v krvi mu koluje benzín, stejně jako jeho otci – kriminálníkovi, který dávno zmizel v oblaku prachu. Když se objeví nabídka šoférovat auto během vloupačky do klenotnictví, vypadá to jako džob ušitý Bugovi přímo na míru. Má to ale háček. Hoši, kteří ho k akci přizvali, nejsou zrovna nejostřejší nože v šuplíku. A celá tahle prácička by se mohla šeredně zvrtnout… Perfektně napsaný drsný román oceněný mnoha cenami nové hvězdy amerického krimi žánru! „Naprosto senzační – originální, neotřelý, věrohodný román plný napětí, divokých zvratů a postav, jejichž životní dilemata vám zlomí srdce.“ – Lee Child. „Téhle knize jsem propadl… Zběsile rychlý thriller, v němž se pro ránu nejde daleko. Za vše mluví jediná hláška: Ujížděj s tou károu, jako bys ji ukradl.“ – Stephen King. „Cosby hned úvodní scénou cinknutého venkovského automobilového závodu dá najevo charakter románu: bude to chytré, drsné, nekompromisní a také hodně o autech a jejich řízení.“ – Pavel Mandys, iLiteratura.cz. „Ostrý, nesmlouvavý, místy přemýšlivý a místy naopak velmi akční thriller od vycházející afroamerické hvězdy současného krimirománu.“ – iLiteratura (knižní tipy roku 2022). „Usedněte do sedadla smrti, pořádně se připoutejte a užijte si Cosbyho nebezpečnou jízdu. Rádio ale ztlumte, protože autor pro vás má jednu nebo dvě historky, co byste si měli poslechnout.“ – NPR . „V noirovém žánru je Asfaltová pustina závan čerstvého větru, který se žene podsvětím Virginie.“ – New York Times. „Cosby v celé té adrenalinové jízdě nikde nezaváhá. Výjimečné dílo detektivní fikce, které je nekompromisně noirové, a zároveň velmi lidské.“ – Booklist.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Blacktop Wasteland, 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Asfaltová pustina. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (19)

Pett
28.06.2024 4 z 5

Přehlcená záložka si zase jednou vyprosila nekompromisní zběsilou jízdu... tak tumáš a nech si... krutopřísná akce naservírovaná na zaprášeným asfaltovým podnose... může být... řezala jsem ty zmatený Bugovo křižovatky života doslova a do písmene do plnejch... moje tepovka mi nedovolila zpomalit... emoce lítaly... voko za diamant a zub za pomstu... tak nějak prostě slovy klasika... geny nevycikáš, kámo.

Disease
25.04.2024 5 z 5

Takovéhle knihy se psaly (a točily podle nich filmy) naposled v 70s, dnes už jen v komiksech Eda Brubakera nebo Jasona Aarona. Vzhledem k době vzniku je tohle napsané samozřejmě o mnoho obratněji.


soupik2012
14.02.2024 5 z 5

Při poslechu této audioknihy jsem měla celou dobu pocit, jako kdybych sledovala akční film. A několikrát jsem si při tom vzpomněla na Gran Torino od Clinta Eastwooda. Přitom příběh je to úplně obyčejný. Ve filmovém provedení jedno z nejčastějších. Ale jde o způsob jakým je to napsáno. Jedna dějová linka, která hned od začátku nabere velice svižné tempo. Žádné nudné pasáže či odbočky a s blížícím se konce tempo ještě velmi výrazně graduje. Věrohodnost příběhu je vzhledem k danému žánru ještě akceptovatelná. Nenacházím nic, co bych této knize mohla vytknout. A to ani v provedení audiokniha, kterou naprosto fantasticky načetl pan Jan Teplý.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)

09.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2021 - Anthony Award (Román)


Kniha Asfaltová pustina v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených80x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených2x
v Knihotéce71x
v Chystám se číst66x
v Chci si koupit32x
v dalších seznamech1x