Potkan kráľ přehled

Potkan kráľ
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/187694/bmid_potkan-kral-WbU-187694.jpg 5 2267 2267

Asijská sága série

Desaťtisíc mužov na ploche necelého kilometra — to bol zajatecký tábor Changi pri Singapure v posledných rokoch druhej svetovej vojny. Hlad, špina, choroby a smrť. Ľudia žijúci na najnižšej úrovni existencie spomínali na život pred vojnou — na ženy, deti, milenky, na normálny svet normálnych hodnôt. Do budúcnosti hľadeli s obavami. Veď čo iné im môže priniesť ako smrť? Boli ako potkany: natlačení na kopu, bezohľadní, nenásytní a neľútostní. Len jediný sa vedel prispôsobiť: Kráľ, vždy najedený, silný, vyobliekaný a čistý. Americký desiatnik, ktorý sa vyšvihol na nekorunovaného vládcu tohto malého sveta, ktorý mal všetko. A keď mu dobre zaplatili, bol ochotný z toho každému niečo predať. Slúžili mu takmer všetci bez rozdielu hodnosti a spoločenského pôvodu. A nenávideli ho. Iba anglický dôstojník Peter Marlowe mal na Kráľa iný názor. Pokladal ho za priateľa a uvedomoval si, že sa môže od neho všeličo naučiť. Aj v tomto zdanlivo malom uzavretom svete pracovali obyčajné ľudské vášne. Tvrdo a neúprosne. Lakomstvo, túžba po moci, nenávisť. Až do nečakaného rozuzlenia.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Slovenský spisovateľ

King Rat, 1962

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Potkan kráľ. Přihlašte se a napište ho.

šlejfířka
27.10.2024 5 z 5

Až poslední dobou jsem napsala pár komentářů.
Nějak na ně není čas raději čtu.
Ale tahle knížka za komentář stojí.Patří do 50 knížek budu číst znovu a znovu.

HakuTheDeadBoi
07.10.2024 5 z 5

Tak tahle kniha bude patřit k těm ikonickým v mém životě.
Naprosto podmanivé prostředí, Clavell je navíc mistr vypravěč a udrží pozornost čtenáře i na sedmi stech stran (Tchaj-pane, myslím na tebe), charaktery trochu zamotané (i když protagonista je absolutní Mirek Dušín :-D), King nejvíc rozporuplný, který lže všem, lže čtenáři a lže i sám sobě, takže se o něm dozvídáme, i z jeho vnitřních myšlenek, dost věcí vzájemně v rozporu a absolutně nekonzistentních - zde to ale jde na vrub komplikovanosti postavy, ne autorovu řemeslu.

Napínavé až do konce. :-)

hezuveru
18.09.2024 5 z 5

Úplně jsem zapominala, ze otáčím stránky! Četla jsem to jedním dechem a moc me bavil příběh z úplně jiného koutu dění druhé světové války. Po ceste příběhem jsem narazila na nekolik filozofickych otázek, které stojí za zodpovězení i v normálním životě. Přestože nemusíme bojovat o každý gram ryze, abychom vůbec přežili, bavilo me se zamyslet nad hodnotou morálky v porovnání s touhou žít. Dále me fascinuje autorovo pojetí psychiky. Když si na konci knizky myslíte, ze vse dobre dopadne, James Clavell vám zarazí další nůž do srdce. Znovu poukázal, ze z války se opravdu nedá jen tak zotavit. Rozhodne knizku doporucuji vsem, jelikož ve zdánlivě jednoduchém příběhu se da najit ledacos. Tesim se, až si ji přečtu znovu

Kniha Potkan kráľ v seznamech

v Přečtených3 207x