Atlas zemí, které neexistují přehled

Atlas zemí, které neexistují
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309385/bmid_atlas-zemi-ktere-neexistuji-padesat-SAe-309385.jpg 4 75 75

Graficky unikátně zpracovaný atlas zve na poutavou exkurzi do skrytého světa. Na 240 stranách a 50 mapách předkládá geograficko-historické informace o skutečných územích světa. Zkušený novinář a geograf Nick Middleton, působící mimo jiné na Oxfordské univerzitě, bere čtenáře na kouzelný výlet do zemí, kterým se nedostává diplomatického uznání nebo nezískaly členství v OSN. Do světa nejistých hranic, politických vizionářů a zapomenutých národů. Většina z nás má poměrně jasnou představu, co je to stát a jak ho definovat. Jenže ona ta definice úplně jednoznačná není. Od Krymu po Tibet, od poslední africké kolonie po evropskou republiku, která si užila jediný den samostatnosti – všude po světě leží místa, u nichž není jasné, zda patří mezi plnohodnotné země či nikoli. Mnohé z nich najdeme v této knize. Atlas zaujme obsahem i formou – jednotlivé „země-nezemě“ tu najdeme nejen na krásně zpracovaných mapách, ale také na výřezech v siluetách. A nejde jen o suchá fakta, většina kapitol se pojí s poutavými příběhy z historie. Před očima ožívá paralelní svět zemí, které sice většinou existují jen v myslích svých obyvatel, ale na atraktivitě jim to určitě neubírá.... celý text

Literatura naučná Mapy a atlasy
Vydáno: , 65. pole
Originální název:

An Atlas of Countries That Don't Exist: A Compendium of Fifty Unrecognized and Largely Unnoticed States , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Atlas zemí, které neexistují. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

SilviiM
12.02.2024 4 z 5

Kniha mě zaujala svou obálkou. Je krásně graficky zpracována. Jen já bych chtěla více informací k jednotlivým státům, které neexistují.

dan-sam
08.02.2024 3 z 5

Forma knihy je překrásná, člověk by jen a jen listoval a s knihou by se tak nějak knihomolsky...pomazlil (i když ten kulatý výřez vepředu příliš praktický není). Obsah je zajímavý a i dle slov autora měl snahu, aby každá z neexistujících zemí měla trochu jiný typ příběhu. Trochu to působí jako "každý pes jiná ves", ale jako odpočinek k večernímu hrnečku čaje to funguje pěkně.


Metcheque
28.03.2023 5 z 5

Tento atlas by neměl chybět v žádné školní knihovně. Ukazuje, že kromě těch cca 190 států, které mají suverenitu, zde máme další desítky těch, jejichž okolnosti vzniku by stály za film. Ideální na školní projekt.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knihy z 65. pole

15.12.2016


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Atlas zemí, které neexistují v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených92x
ve Čtenářské výzvě14x
v Doporučených5x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst79x
v Chci si koupit41x

Štítky knihy

zeměpis mapy atlasy geografie geopolitika státy a země světa

Autorovy knížky

Nick Middleton
anglická, 1960
2016  87%Atlas zemí, které neexistují