A zasa preskakujem kaluže přehled

A zasa preskakujem kaluže
https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/341735/bmid_a-zasa-preskakujem-kaluze-4IG-341735.jpg 4 327 327

O malom Alanovi ktorý sa opäť naučil chodiť. Živý dramatický príbeh, príbeh plný ľudskej tragédie, ale aj neporaziteľného optimizmu, je obrazom skutočných udalostí, ktorej hrdinom je Alan. Dej sa odohráva v Austrálii, na širokých priestoroch, kde sa preháňajú stáda koní a čriedy dobytka. Marshall zobrazuje nielen históriu svojho detstva, ale podáva i obraz doby, odraz hlbokej pravdy.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

I Can Jump Puddles, 1956


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize A zasa preskakujem kaluže. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (67)

seethelight
10.08.2024 4 z 5

Chlapec zbožně obdivuje otce. Chlapec potkává bodré lidi. Chlapec přimyká k přírodě. Hendikep znesnadňuje poznávání přírody, ale neodlučuje chlapce od jeho toulek. Obyvatelé buše se dělí na ty, kteří hendikep neberou v potaz a na ty, kteří ho komentují a zasahují do chlapcovy svébytnosti.

Alan Marshall napadal sentimentální vztah k hendikepovaným. Téma je dnes aktuální, přemýšlíme o ableismu. /Jako dětská literatura je to už příliš rozvláčné, vztah dnešního školáčka k literatuře bych tím nedráždila.

Akléda_
09.07.2024 2 z 5

Tak bohužel musím říct, že tohle bylo zklamání. Těšila jsem se na dojemný příběh o klukovi, který má obrnu, ale ten jsem moc nedostala. Na začátku příběhu je malý Alan sice v nemocnici, kde se jeho stav tak nějak řeší, ale pořád mi přišlo, že se to více věnovalo lidem okolo něho a jejich příběhům. Obecně tam bylo spoustu příběhů random lidí, kteří mě prostě nezajímali a nechápala jsem, proč tam jsou a jaký mají dopad na příběh. Celé to bylo zasazené do westernového prostředí, což bylo zajímavé, ale neutáhne to celou knížku. Bylo to zajímavé, ale nebylo tam zase natolik, aby se na tom dalo úplně stavět. Po celou dobu tu jsou důležití koně a ježdění na nich, což bylo fajn, ale opět to nebylo tak velkou součástí. Tou největší byly prostě random příběhy, které mi moc nedávaly smysl. Celá Alanova rodina mi přišla taková moc nezapojená a nevím, prostě to na mě nezapůsobilo tak, jak jsem doufala. Bylo to celé i velmi zvláštně vyprávěné, nedokážu popsat jak a v čem, ale prostě mi to nesedlo. Celé to bylo takové zvláštní, ale ne v dobrém slova smyslu. Navíc jsem to četla až moc dlouho na to, jak dlouhá tahle knížka je. Bohužel je za mě toto zklamání, čímž ale rozhodně nezlehčuju autorovy zkušenosti. Jen jsem asi doufala že se něco víc dozvím o nemoci, o které jsem toho do teď moc nevěděla, což se nestalo.


Hyaenodon
31.03.2024 5 z 5

No, tak to byla pecka. Zase jedna z těch knih, u které bych Alanův příběh s chutí sledoval dál - až do jeho smrti. Atmosféra knihy mi poněkud připomněla Kameny mluví od Thórbergura Thórdarsona (venkov, zvířata, toulání se divočinou), příběh je ale samozřejmě o velmi působivé cestě malého Alana k normálnímu dětství.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha A zasa preskakujem kaluže v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených511x
ve Čtenářské výzvě87x
v Doporučených38x
v Knihotéce152x
v Chystám se číst126x
v Chci si koupit21x
v dalších seznamech5x