Až na konec všech dní přehled
Jodi Picoult
Manželé Goldovi a Harteovi žijí v sousedních domech a jsou těmi nejlepšími přáteli. Mají skoro stejně staré děti: Chris a Emily spolu vyrůstají od nejútlejšího dětství a velmi k sobě přilnou. Jejich důvěrné kamarádství přeroste na střední škole v milenecký vztah. Najednou však přijde šok - rodiče jsou přivoláni o půlnoci do nemocnice, kam sanitka přivezla Chrise a Emily - Emily s prostřelenou hlavou, Chrise s menší tržnou ranou. Proč Chris přinesl na jejich schůzku revolver? Šlo o zamýšlenou dvojitou sebevraždu? Nebo snad o vraždu? Co se mezi Chrisem a Emily stalo?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Až na konec všech dní. Přihlašte se a napište ho.
Četlo se to dobře, ale z knížek od JP, které jsem četla, se mi to asi líbilo nejmíň. Možná je to tím, že už mi dávno není 16 a nemám už dost empatie pro rozervanou duši teenagera. Možná jen proto, že jsem to četla příliš brzy po jiné knížce autorky.
JP ve svých knížkách píše o vyhrocených až extrémních situacích a příbězích, tenhle příběh byl navzdory velké tragédii vlastně možná jeden z těch jejích "obyčejnějších".
Připoměla jsem si, že právo (resp. litera zákona) a spravedlnost v etickém smyslu není vždy totéž. A přemýšlela jsem o tom, jestli je soudní proces v USA a podobných právních systémech opravdu hlavně soupeřením mezi obhájcem a státním zástupcem, jak to často známe z románů a filmů.
(SPOILER)
Mně se kniha líbila. Čtivé a napínavé, i když velmi těžké čtení. Dva mladí lidé se velice milovali, až tak že jeden byl ochotný splnit přání druhého za každou cenu, aby se ten druhý netrápil. Emily byla v dětství sexuálně zneužitá a to ji poznamenalo natolik, že nebyla schopná se plně nikomu svěřit. Kdyby někdy dokázala říct, co se stalo a vyhledala odbornou pomoc, třeba by mohlo dopadnout vše jinak. Dokázala by se svěřit se svým těhotenství a vyřešit vše pozitivně. Ale to je těžké říct a hodnotit.
Konec byl překvapivý a to právě pro přiznání pravdy. Ale stejně se vše změnilo a vztahy byly narušené a vše bylo poznamenáno událostmi a traumatem
Kniha Až na konec všech dní v seznamech
2014 | Vypravěčka |
2005 | Je to i můj život |
2015 | Čas odejít |
2011 | Nejsem jako vy |
2017 | Velké maličkosti |
Jsou opravdu sotva odrostlé děti schopné tak hlubokých citů? Nebo jich jsou schopné právě proto, že jsou sotva odrostlými dětmi?