Babička přehled

Babička
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/469892/bmid_babicka-gXX-469892.jpg 4 4119 4119

Nejznámější prózu Boženy Němcové jistě netřeba blíže představovat – patří k nejčtenějším českým knihám. Poprvé vyšla v roce 1855 a od té doby byla publikována ve více než třech stovkách českých vydání a v mnoha zahraničních překladech. Své vzpomínky na dětství, prožité v ratibořickém údolí s babičkou Magdalénou Novotnou, autorka přetavila do částečně idealizované, ale přesto realistické podoby.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Babička. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (612)

sidonka
předevčírem 4 z 5

Po dlouhé době jsem se zase vrátila ke klasice a docela jsem si to užila a objevila jsem místa, které mi při minulém čtení (povinná četba na ZŠ a SŠ) unikla

Kozel
09.10.2024 2 z 5

Dám za dva. Nucené čtení Babičky v teenagerovském věku proměnilo tuto knihu bez mála v symbol utrpení u nejedné generace. Přitom to nemusí a jistě není špatné idylické vyprávění. Kniha mající mnoho nejrůznějších vrstev však potřebuje čas k dozrání. Já, přiznávám, nebudu ten, který se k její četbě kdy vrátí. Je to zapříčeněno vícero faktory. Předně tím, že mně uchvátila britská literatura, takže po venkovské idyle raději sáhnu třeba po Thomasi Hardym.

19. století je na každý pád skvělým (nejen) literárním obdobím a Babička, v našich luzích i hájích rozhodně, patří ke klasice a knihám, které dovedou odnést skutečně daleko, ke klidu a nespěchání. V tomto druhu literatury by tomu tak mělo být. Proto to bude mít těžké u ratolestí plných energie, ale i dospělých ženoucích se neustále kamsi s dobou. Tudíž, ačkoli sám jsem si děj neužil a ne zcela chápu slávu této knihy, nejslavnější román - či novela - Boženy Němcové své místo v dějinách tuzemské literatury jednoznačně má.


uxor
25.09.2024 5 z 5

Nechápu tak nízké hodnocení téhle poetické knihy. Když jsem jako dítě dostala Babičku s ilustracemi Adolfa Kašpara, pamatuji si, že jsem hladila obrázky, vše krásně vystihla Pebra. Měla jsem babičku jednu a ta chovala kozy a hlavně zlého a smrdutého kozla, pást tahle svéhlavá a mlsná zvířata bylo děsné. A zdravé kozí mléko a sýr nenávidím dodnes.
Já chtěla být Hortensií, ale v mých představách si malíře vzala a žili spolu šťastně až do smrti (smrt byla pojem, který byl v té době pro mě jen slovem). I když jsem trochu byla zamilovaná do Orlíka.
Kolik příběhů Božena Němcová nádherně na stránkách téhle knihy vypráví.
Úžasné!

všechny komentáře

Související novinky (3)

Božena Němcová, Míla Fürstová: BABIČKA

30.11.2021


Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021


Knižní novinky (30. týden)

25.07.2021


Citáty z knihy (2)

Dobrá hospodyně má pro pírko i přes plot skočit.


Jen při dobrých lidech stojí andělé.


Kniha Babička v seznamech

v Právě čtených62x
v Přečtených7 344x
ve Čtenářské výzvě764x
v Doporučených205x
v Knihotéce1 860x
v Chystám se číst375x
v Chci si koupit52x
v dalších seznamech47x