Babička přehled

Babička
https://www.databazeknih.cz/img/books/69_/69714/bmid_babicka-n9D-69714.jpg 4 4189 4189

Nejznámější prózu Boženy Němcové jistě netřeba blíže představovat - patří k nejčtenějším českým knihám. Poprvé vyšla v roce 1855 a od té doby byla publikována ve více než třech stovkách českých vydání a v mnoha zahraničních překladech. Své vzpomínky na dětství, prožité v ratibořickém údolí s babičkou Magdalénou Novotnou, autorka přetavila do částečně idealizované, ale přesto realistické podoby. Ilustrace akademický malíř K. V. Muttich, 5. vydání.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Babička. Přihlašte se a napište ho.

janina74
02.02.2025 5 z 5

Nikdy jsem ji nechtěla číst,viz povinnost na ZŠ, už to někdo zmiňoval. Najednou di ji sem tam přečtu. I víckrát.

mila2411
20.01.2025 3.5 z 5

Základní škola zde (bohužel) plně zafungovala, Babičkou jsme opovrhovali a po několika slohových pracích jí až skoro nenáviděli. Viděno dospělýma očima je to krásné vyznání lásky a respektu k milované a milující osobě.

Hradčiatko
06.01.2025 5 z 5

Som asi jedna z mála, ktorá túto knižku zbožňovala už v detstve a patrím do tej generácie, ktorá ju mala čítať na druhom stupni slovenskej ZŠ v češtine, takže to bola asi prvá v češtine, čo som prelúskala. Krásne pocity, film som nevidela, ale vytvárala som si obrazy v duši, ktoré mi stále ostávajú, aj po mnohých rokoch. Áno, state o Viktorke mi ako mladej prišli zdĺhavé a celkovo som niektorým miestam prišla na chuť až v dospelosti, no aj tak za mňa skutočný skvost. Na čo nezabudnem: "kto rovne krája chlieb, rovno vychádza aj s ľuďmi" (som asi divná, ale pre túto vetu som sa to naučila v tých asi 12-tich rokoch perfektne), "omrvinky patria ohníčku, lebo keď sa po nich chodí, duše v očistci plačú" (skutočne sa pre omrvinky dodnes ohnem a zbieram ich na naslinený prst, vlas či iný smietok ma necháva chladnou).

Božena Němcová, Míla Fürstová: BABIČKA

30.11.2021

Knižní novinky (48. týden)

28.11.2021

Knižní novinky (30. týden)

25.07.2021

Dobrá hospodyně má pro pírko i přes plot skočit.

Jen při dobrých lidech stojí andělé.

Kniha Babička v seznamech

v Přečtených7 454x