Báje českého Pošumaví přehled
Adolf Daněk
Báje, legendy a pohádková vyprávění vztahující se k historickým objektům a lokalitám v Pošumaví.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Báje českého Pošumaví. Přihlašte se a napište ho.
Knihy tohoto sběratele šumavských pověstí jsou velice čtivé. Adolf Daněk podává čtenáři jednotlivé pověsti, které nasbíral a ve knížce je oděl ve velice příjemné, vypravěčské roucho, které však do pověstí nikterak nezasahuje, jelikož před podáním oněch pověstí autor krásně popisuje a vypráví jednotlivé situace, při nichž si lidé ony pověsti vyprávěli či mohli vyprávět. Rovněž tyto situace, při nichž si lidé ve knize pověsti vypráví, spojuje s jeho sebranými pověstmi. Knihy tohoto autora jsou již krásné z onoho prostého důvodu, že autor nám pověsti ve svých knihách předává v našem jazyce mateřském, v jehož prostotě a lidovosti mu byly ony pověsti jistě vyprávěny. A rozhodně nesmím též zapomenouti na nádherné ilustrace Viléma Wünsche, zdobící výtisk Báje ze Šumavy, vydaný v roce 1930 a též na krásné ilustrace Jaroslava Jareše, zdobící výtisk Báje českého Pošumaví, vydaný roku 1948.
Kniha Báje českého Pošumaví v seznamech
1930 | Báje ze Šumavy |
1948 | Národní pohádky ze Šumavy |
1935 | Na šumavském podlesí |
1930 | Báje českého pošumaví |
Super povídky z okolí Šumavy o pokladech či čertech a jiné strašidelné chásce.