Báječná léta pod psa (2023) | Databáze knih

Báječná léta pod psa přehled

Báječná léta pod psa
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533020/bmid_bajecna-leta-pod-psa-65ddc1754ee49.jpg 4 3330 3330

„Když už otci nezbyl ani jediný kousek, který by mohl do soustruhu upnout, začal s ručním vyřezáváním všelijakých miniatur se silným symbolickým významem,“ vyprávěl Kvido. „Nejznámějším dílkem z tohoto období bude patrně otcova zmenšenina silniční závory z hraničního přechodu v Rozvadově.“ „Člověče, vy si snad ze mě děláte srandu!“ řekl redaktor. „Život ve lži, stát bez práva… Tak dohodli jsme se na něčem, nebo nedohodli…?!“ „Vždyť je to pravda,“ řekl vzdorně Kvido. „Jakej to bude mít smysl – když to nebude pravda?“ „Smysl?“ řekl redaktor. „Vy jste vážně ještě dítě! Odkdy se, prosím vás, můžeme v Čechách ptát, jestli má naše literatura smysl?! Takovej luxus si tahle země nikdy nemohla dovolit. Tady se vždycky akorát ptáme, jestli vůbec existuje. Jestli je! Copak to nechápete?“ „Ne,“ řekl Kvido. „Nechápu.“... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Báječná léta pod psa. Přihlašte se a napište ho.

IvanaPaukert
26.02.2025

Humor? Satira? Nejlepší dílo předního českého autora? To jako fakt, my, národ Karla Čapka? Otřepané nevtipy, Kameňák byl lepší. Mizerně napsané. A jeho obvyklý nerespekt.

Původně jsem tuhle knihu ani nechtěla číst, ale zmínka Radky Denemarkové mě přinutila, chtěla jsem vědět, o čem přesně mluví. Navíc to všichni vynášejí do nebes a tak jsem chtěla zaplnit i jistou díru ve vzdělání. A ona mluvila přesně o tomhle, souhlasím. V půlce jsem to odhodila a Viewegha už nikdy víc. Dvě a půl knihy stačí abych byla v obraze.

Modi666
18.02.2025 5 z 5

Moje první setkání s Michalem Vieweghem bylo velice příjemné. Prokázal zde svůj talent empatického pozorovatele života a lidí v něm. Jeho styl je jednodušší, přímočarý.
Nezdržuje se sáhodlouhými popisy šelestu okvětních lístků za podvečerního vánku za svitu poutavých barev červánků na podzimní obloze.
Mnohem víc se zaměřuje na dialogy. I proto tvrdím, že je lepší scénárista než spisovatel. Čímž v žádném případě nechci dehonestovat Viewegha jako spisovatele. Úspěch filmů natočených podle jeho knih tuto mou domněnku jen potvrzuje.
Zajímavá byla pro mě také skutečnost, že se román odehrává v místech, kde přebýval další spisovatel Pavel Kohout. Tedy, zřejmě magická oblast řeky Sázavy.

Copánie
05.02.2025 5 z 5

Báječná léta pod psa jsou čtivým titulem se správnou dávkou humoru. Protože jen s těží v příběhu narazíte na zdlouhavé popisné pasáže, jedná se opravdu o velmi svižné čtení.
Je nutno poznamenat, že filmová adaptace je vcelku zdařilá, avšak knižní předlohu nepředčila.

Michal Viewegh: Možná už jsem prostě knih přečetl až moc

02.08.2021

Zeptejte se Michala Viewegha...

13.05.2021

Viewegh, Škvorecký a další eknihy zdarma ke stažení (3. díl)

08.04.2019

Jako babička šlapala na východ, když se chtěla cítit mladší, musel náš otec - aby se cítil jako člověk - jezdit na Západ...

Ocenění knihy (1)

1993 - Cena Jiřího Ortena

Kniha Báječná léta pod psa v seznamech

v Přečtených5 979x
v Mé knihovně840x