Bájná stvoření přehled
Vlado Ríša
Editor sborníku SF povídek nabídl významným českým autorům námět, který je nesevřel v příliš úzkých mantinelech. Proto jsou povídky ve sborníku velmi různorodé. Podle tvůrců mohou být mezi bájná stvoření počítáni jednorožec, žraločí božstvo, šamanka v apokalyptické společnosti, různé typy duchů, krvavý bazilišek a mladičká čarodějka žijící v dnešní Praze, indické hadí božstvo, leviatan či dokonce jedna z autorek této knihy. Jak vyplývá z tohoto výčtu, příběhy se odehrávají i na velmi exotických místech naší planety a v různých obdobích lidské civilizace. Ze seznamu autorů je vidno, že k danému tématu mají blíž ženy (ženy:muži = 7:2), ale to neznamená, že by šlo o nějaké „růžové“ dámské čtení. České spisovatelky SF jsou schopné napsat pěkně drsné příběhy, které se těm mužským určitě vyrovnají. Důkazem například je, že i v povídce s velmi něžným názvem Klub na ochranu jednorožců není o mrtvoly nouze.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bájná stvoření. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem koupil jako ebook, nebyl v ní ani obsah. Vzhledem k tomu, že jsem ji nečetl naráz, těžko si na všechny povídky vzpomenu. Většinou se daly číst, nadšení ve mě vzbudila nejvíce ta poslední, paní Válková opravu umí dobře psát.
Kniha Bájná stvoření v seznamech
Část díla
2014 | Excelsior, gentlemani! |
1991 | Gooka a dračí lidé |
2008 | Pašeráci v oblacích |
2012 | Mrtvý v parovodu |
1992 | Conan a Krvavá hvězda |
Už je to delší doba, co jsem ji přečetla. Trochu mě zklamala, vím, že jsem očekávala víc. Ale i tak tam byli dobré chvilky a některá povídka mi i zůstala v paměti. Což je úspěch, v poslední době se mi tam už nic nevejde :-)