Bál šílených žen přehled
Victoria Mas
Postavit románovou prvotinu na sporné existenci duchů je docela odvážné. Ale Victoria Mas neváhala, když se rozhodla vytvořit obraz pařížské společnosti konce 19. století, kde byl problém vyslovit i méně troufalejší myšlenku, pokud její nositelkou byla žena. Čtenáře zavede tam, kam se podívá málokdo, do chvalně i nechvalně proslulého hospitálu Salpêtrière, kam se „odkládaly“ nejen duševně choré, mravně zkažené, ale i „nepoddajné“ ženy, manželky, dcery… O to zajímavější pohled, že zde vystupují i reálné postavy, slavní neurologové Charcot a Babinski, jejichž metody včetně veřejných ukázek hypnózy a hysterických záchvatů, vzdor vší problematičnosti, přispěly k rozvoji medicíny. Každoroční masopustní bál, který se v Salpêtrière konal, je pak příležitostí rozvinout poutavý děj, v němž se setkají dva odlišné světy – svět internovaných žen a svět pařížské smetánky – a změnit od základu osudy románových postav.... celý text
Literatura světová Fantasy Historické romány
Vydáno: 2020 , OdeonOriginální název:
Le Bal des folles, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bál šílených žen. Přihlašte se a napište ho.
Zajímavé téma, pěkně se to četlo. Klidně by to mohlo být rozepsáno podrobněji na více stranách. Ani si nedokážu představit jak se některé ženy cítili, když je neprávem někdo z rodiny odložil do tohoto "šíleného domu".
„Není potřeba něčemu věřit, aby to existovalo."
Kniha inšpirovaná udalosťami, ktoré sa diali za dverami sanatória Salpêtrière. Mňa táto kniha bavila od začiatku až po samotný koniec. Je až neuveriteľné, ako ľahko sa žena ku koncu 19. storočia mohla ocitnúť v sanatóriu. Stačilo dostať, vtedy obľúbenú nálepku hystéria, a bolo. Vôbec by mi nevadilo, keby bol príbeh viac obsiahlejší.
"Na vyšetřovně si už dva lidé nejsou rovni. Jeden rozhoduje o osudu druhého, druhý mu věří na slovo. U jednoho jde o kariéru, u druhého o život."
"Pravda častokrát není o nic lepší než lež. Ostatně člověk nevolí mezi pravdou a lží, ale mezi jejich důsledky."
„Chcete-li kritizovat, musíte znát.“
„... víc než mrtvých je třeba bát se živých.“
„Spánek jí umožňuje přestat se zabývat tím, co bylo, a neznepokojovat se tím, co bude. Spánek je její jedinou chvilkou oddechu od událostí, které ji sem před třemi roky přivedly.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Bál šílených žen v seznamech
prvotina zfilmováno francouzská literatura psychiatrie sanatorium, ozdravovna hysterie konec 19. století
Veľmi zaujímavé spojenie dvoch úplne odlišných svetov - parížskej smotánky a nemocnice pre choromyseľné. Príbeh s niekoľkými reálnymi postavami tiež ukazuje, ako sa formovala medicína na konci 19. storočia.
"Sny sú nebezpečné. Hlavne keď závisia od niekoho iného."
"Spánek jí umožňuje přestat se zabývat tím, co bylo, a neznepokojovat se tím, co bude."