Balada o Moravcovi, Nápisy na hrobech přehled

Balada o Moravcovi, Nápisy na hrobech
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366780/bmid_balada-o-moravcovi-napisy-na-hrobec-m8B-366780.jpg 5 3 3

Dva rozhlasové rozhovory Jiřího Voskovce a Jana Wericha, které byly vysílány krátkovlnným rozhlasem Overseas Division od the U.S. Office of War Information v New Yorku v červenci 1942.

Vydáno: , Odeon
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Balada o Moravcovi, Nápisy na hrobech. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

milamarus
14.05.2022 5 z 5

Vzhledem k roku vydání a času, který od vydání uplynul, mi přijde takřka nemožné napsat něco neutrálního. Slova se ve mě perou, pocity se střídají...., a ani poslech je neurovnal, proto nejdřív fakta.

Dle informací v knížce byla Balada o Moravcovi vysílána v říjnu roku 1942. Nápisy na hrobech dokonce v červenci, tedy necelý měsíc po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a vypálení Lidic. // Balada o Moravcovi je fantazijní výlet po Praze, z Prahy do Berlína, z Berlína na frontu a zpátky do Prahy. Nápisy na hrobech líčí večerní procházku po hřbitově. Prochází se tam dva tuláci (V+W) v časech míru. // Je to vzteklé, mstivé, výstižné, prorocké a opovážlivé veršování; veršování plné pohrdání, krutosti a nevědomosti. Je to uvažování "o tom, jak to jednou bude vypadat - až se stane všechno to, co chceme, aby se stalo", jak praví v úvodu hlasatel, takže mezi lotry, kteří jsou za lotry považováni i dnes, je zapasován také protektorátní prezident Emil Hácha (1872-1945), tedy né celý, jen kus kůže z něj, a hned vedle ní je "staženej" Jaroslav Krejčí (1892-1956).

Je to zvláštní čtení (poslouchání), provokuje mě to, nutí být necitelná, útočná, já nechci být, bráním se, zůstávám nezúčastněná a vidím, že na pochopení mám málo znalostí. Ruší mě i ta zaoceánská vzdálenost... // Přidávám pár štítků a jdu se podívat po vysvětlujících knihách. Snad tak postupně doplním zde chybějící pohled "drahých přátel doma", kterým jsou oba rozhovory adresované.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Balada o Moravcovi, Nápisy na hrobech v seznamech

v Přečtených7x
v Knihotéce2x
v Chystám se číst1x

Štítky knihy

hřbitovy Protektorát Čechy a Morava fiktivní rozhovory

Autoři knihy

Jiří Voskovec (p)
česká, 1905 - 1981
Jan Werich
česká, 1905 - 1980