Balady přehled

Balady
https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 75 75

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Balady. Přihlašte se a napište ho.

uxor
29.12.2024 5 z 5

Čarodejov učeň - německá filmová pohádka na motivy stejnojmenné balady.

Že ten čarodějník starý
vytáh jednou paty přece!
A teď budou jeho čáry
taky po mém roztáčet se.
Jeho řec a díla
znám já doslova,
vždyť i ve mně síla divotvorcova!....

Pojď, ty koště, slouho starý!....

Koště se vymkne kontrole nezkušeného učně a když už je dům plný vody, volá mistra Zachariáše na pomoc

Volám mistra, volám pána.
Dál bych neodolal!
Přišels, pane? Slyš!
Duchů, jež jsem volal
nezbavím se již.

Těmito verši začíná nádherný pohádkový příběh, kde koště ještě zachrání životy Valeriána a Katrin.

Vnučkám se neobvyklá a krásná pohádka moc líbila a já jsem si vyhledala další balady z této sbírky a přehrála si písně kapely Rammstein - Rosenroth ( na motivy Růžičky) a Dalai Lamu ( Král duchů).
Když vás nevyděsí trocha krve a dítě bez dechu, určitě doporučuji zhlédnout videoklipy.

Pokud dáváte přednost klasické hudbě, pak si přehrajte baladu Král duchů zhudebněnou Franzem Schubertem.

I balady Divukrásná květinka, Fialka a Johanka Sebusová určitě stojí za přečtení.

Doporučuji.

pepap
01.11.2024 4 z 5

Balady vyloženě atypické (tedy ve smyslu pochmurných romantických balad, s trpkým koncem ve formě trestu a věčně trestanými protagonisty). Goetheovy balady jsou forma "písní žáků darebáků", noc bližšího mě nenapadá - veselé, bez temného konce, často jsem se neubránil fandit někomu z postav. Do metra ideální čtení ;)

Jordanka9
06.07.2022 5 z 5

33 balad nesmrtelného "krasoducha" J.W.Goetheho, každá jiná, každý si najde tu svou podle momentálni nálady a rozpoložení. Smutná Fialka, ale především nezapomenutelná Růžička - tu všichni známe ze školních let v originále: " Sah ein Knab' ein Röslein stehn, Röslein auf der Heiden ......už si vzpomínáte? Ta jindy krkolomná a hranatá němčina zní z Goethova pera tak libozvučně a zpěvně ( byla i zhudebněna, to si vyhledejte, můžete si dát karaoke). To , že byla inspirací skupině Ramstein , jsem se dozvěděla až tady na DK!
Překlad Otokara Fischera je jistě brilantní, ale dávám u Růžičky přednost originálu..

Kniha Balady v seznamech

v Mé knihovně62x