Balady a jiné básně věčného studenta Roberta Davida přehled
Vítězslav Nezval
Souborné vydání všech tří knih, které V. Nezval vydal pod pseudonymem Robert David. Text se vrací k jejich prvním vydáním. Kniha obsahuje bohatý faktografický a ilustrační doprovod.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Balady a jiné básně věčného studenta Roberta Davida. Přihlašte se a napište ho.
Pěkný soubor. Nejlepší je první sbírka, 52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida, 100 sonetů zachránkyni věčného studenta Roberta Davida je naopak částí nejslabší, 70 básní z podsvětí na rozloučenou se stínem věčného studenta Roberta Davida je kvalitativně mezi nimi.
Rozhodně doporučuji všem, kdo nemají rádi upovídanou poezii.
Sbírka "52 hořkých balad věčného studenta Roberta Davida" vyšla v rozmezí let 1936 a 1937 a okamžitě po svém vydání se stala doslova senzací literárního světa. Nyní by studenti řekli, že "je to pecka" !
A nastaly nápady, rozbory a úvahy, kdo se za touto sbírkou skrývá. Jde o cosi, čemu se říkalo "villonské balady".
Literáti nechtěli "se svou kůží" na trh a přítrž všem dohadům učinil až Karel Čapek (kdo jiný, že ?)
Z pohledu více než 80 let od této události, lze pouze závidět našim předchůdcům jejich zájmy, jejich četbu, také i to, že nebyli ovlivňování masmédii v podobě, jaká dnes ovlivňuje (v tom nejhorším slova smyslu) veřejnost tohoto státu.
Já osobně jim nejvíce závidím právě Karla Čapka a k tomu přidejme několik chytrých lidí, kteří se pohybovali okolo něj.
Kniha Balady a jiné básně věčného studenta Roberta Davida v seznamech
2001 | Manon Lescaut |
1969 | Edison |
1999 | Básně noci |
1966 | Sbohem a šáteček |
1971 | Anička Skřítek a Slaměný Hubert |
Vždy si dám za úkol přečíst jednou za čtvrt roku nějakou sbírku básní co mám v knihovně po babi a dědovi ... Nezval mi opět padl do ruk ..takže za mě jo ... najdete zde některé tak strašně pěkné básně až se srdce tetelí :) no a některé u kterých kroutíte očima až vás z toho začnou bolet :)