Bandita, Paťara a spol. přehled
Václav Kaplický
Něco na způsob Bylo nás pět nebo Knoflíkové války. Příběh part kluků a bojůvek mezi nimi.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bandita, Paťara a spol.. Přihlašte se a napište ho.
Nádherná knížka pro kluky, která mě oslovila již před čtyřiceti lety, když jsem byl ještě hoch, tak starý jako chlapci v tomto románu. Zaujala mě tehdy především postava Honzy zvaného Bandita, který je sám dostatečně silný na to, aby vytvořil jednu stranu mezi národy táborskými. A rovněž jest to postava romantická a to se mi vždycky líbilo. Bandita navíc prokazuje ryzí kamarádství v případu venku spící Vašek Čour. Samozřejmě i všechny ostatní postavičky knihy jsou velmi zajímavé a znamenitě prokreslené od siláka Oty Kravana až po krátkozrakého Jarku, zvaného Brejla. Kaplický prostě umí, jehož román je vynikající a rozhodně stojí za přečtení a ilustrace od Rudolfa Švába výborně dokreslují atmosféru díla Howgh.
Přestože jsem tuto knihu četl pouze jednou v dětství, je to přesně ten druh, který se mi hluboce vryl do paměti. Ne že bych si po těch letech nějak moc děj pamatoval, ale ten pocit, že jsem chtěl být členem této party a prožívat dobrodružství jako oni, tak to se mi v hlavě usadilo a vlastně i částečně vyplnilo. Stejné dětství, jako tady ta parta táborských kluků za dob mocnářství, jsem samozřejmě neměl, ale pokud bych to měl srovnat s dnešními dětmi, tak bylo k tomu v knížce přeci jen mnohem blíže. Přečteno tedy po drahně letech podruhé, s prolínáním děje s vlastními vzpomínkami, kdy ta naše dobrodružství byla "skutečná" a "opravdová", kdy se obyčejný kus klacku dokázal změnit tu ve Winchestrovku , tu zase v indiánské kopí, partyzánský samopal, nebo mušketýrský rapír či pravěký kyj. Protknuto vzpomínkami na dobrodružství, která byla limitovaná pouze velikostí naší fantazie a nikoli velikostí RAM a hard disku, výkonností procesoru, grafické karty, nebo rychlosti připojení.
Jak jsem moc rád, že o těchto věcech nebylo ještě v té době ani potuchy, protože málo platné, seděl bych u toho taky a přišel tím tak o stráááášně mooooc...
Kniha Bandita, Paťara a spol. v seznamech
2007 | Kladivo na čarodějnice |
1954 | Železná koruna I - Dobré srdce císařovo |
1977 | Veliké theatrum |
1956 | Čtveráci |
1976 | Škůdce zemský Jiří Kopidlanský |
Začátek nic moc ale pak to melo spád