Básně noci přehled

Básně noci
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46453/mid_basne-noci-5Z3-46453.jpg 4 229 229

Sbírka básnických pohledů na otázky míjení a unikání smrti, vedle úvodní Dedikace věnované O. Březinovi, následují další básně. Básně noci, Podivuhodný kouzelník, Akrobat, Edison, Signál času, Silvestrovská noc, Neznámá ze Seiny....

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Básně noci. Přihlašte se a napište ho.

palindrom01
15.01.2025 5 z 5

Hned jak se začtete do Básní noci, opije vás absintová víla avantgardy a poetismu. Velmi zajímavé je ale také pozorovat Nezvalovu skepsi k poetistickým ideálům a vyrovnávání se s rozporem poetizace všedního, hořkého života a zevšednění krásné, rozkošné poezie. Kromě sociální problematiky zabředá Nezval do existenciální úzkosti, pomíjivosti života, nenaplněné či neopětované lásky, kritiky náboženského fanatismu, sebevraždy, vše prostupující a všemocné vůle k tvoření a toho všeho je schopný v jedné strofě. Díky řetězcům asociací na sebe nabaluje a vzájemně provazuje autobiografické obrazy s obecnými prožitky a myšlenkami.
Sbírka umožňuje nahlédnout vývoj jeho básnického jazyka, hláskové instrumentace, rýmu, používání figur a trop nebo rytmu. Mezi skladbami se pohybujeme od verše volného přes smíšený až k dokonalému vázanému verši s precizní kompozicí. Jak zmiňuje například Sgallová (1998), forma u Nezvala často skrývá i sémantickou stránku, kterou je radost prozkoumávat. Ať už si libujete v asonancích, anaforách, refrénech a gradacích, máte rádi (jen na první pohled) jednoduchý melodický rým, čtení pěkných slov, nebo si přejete pitvat metrum a rozplývat se nad genialitou autora, Nezval je ta správná volba.
Ale pozor na verzi z roku 1952, která je značně poznamenána politickým kontextem doby a mnohé důležité prvky (náboženské, existenciální aj.) prošly autocenzurou.

Roselunda 1928
01.10.2024

Na poezii si obvykle nejvíce užívám formu a hru s jazykem, a musím říct, že Nezvalův volný verš a jeho způsob vynechání interpunkce mi tento požitek ztížil. Zaujalo mě, jak sbírka reflektuje dobu, ve které vznikla, a zaujaly mě technické motivy a jakási tvrdost veršů, někdy až tísnivá. Zajímavé užití anafor, které získalo mou pozornost.

Tvurce001
20.03.2024 5 z 5

Poesie je, byla a bude vždy jen líbezným zpěvem ptáka k přivábení partnera. Ať už je pod tím peřím slov skryto cokoli. A Nezval teď nejspíš svádí anděly v nebi.

I já té noci vyšel jsem jak tulák na svou pěst / a nechal jsem se zasypat tím horkým pískem hvězd / noc vyzváněla tropicky jak nemilostná hrana / noc průvod rakví bez bubnů noc marná karavana

Kniha Básně noci v seznamech

v Mé knihovně205x