Dědictví kostí přehled
Dolores Redondo
Nejlepší španělská detektivka roku 2013 volně pokračuje... Inspektorka Amaia Salazarová se vrací do údolí řeky Baztán v Baskicku, kde před časem uzavřela případ tzv. basajauna a shromáždila důkazy proti Jasonu Medinovi. Schyluje se k soudnímu líčení. Obviněný Medina, který zavraždil, znásilnil a zmrzačil několik mladých dívek, však těsně před jeho začátkem spáchá sebevraždu. V dopise na rozloučenou, který adresoval Amaie, zanechal stručnou a znepokojující zprávu: Tartalo. Další bytost z baskických mýtů... Trilogie Baztán budí ve Španělsku mimořádnou pozornost. První díl trilogie Neviditelný strážce (česky 2013), na který volně navazuje Dědictví kostí, získal ocenění Nejlepší španělská detektivka roku 2013. Překládá se už do třiceti světových jazyků. Autorská práva na zfilmování románu koupil producent Peter Nadermann, který vsadil na trilogii Milénium Stiega Larssona.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2014 , PanteonOriginální název:
Legado en los huesos, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dědictví kostí. Přihlašte se a napište ho.
Výrazně lepší než předchozí díl Neviditelný strážce. Dala bych dokonce i pět hvězdiček, kdyby se autorce podařilo závěr ještě více protáhnout a drama vyšperkovat. Na konci do sebe vše krásně zapadlo a odhalilo cestu, kterou se bude pravděpodobně ubírat třetí díl.
Rozhodně ale doporučuji si nejdříve přečíst úvodní díl, protože se celý děj točí kolem rodinného dramatu hlavní postavy a v prvním díle je právě vysvětleno, v čem ono drama spočívá.
Veľmi podarené pokračovanie. Dosť by mi vadilo, keby som najprv nečítala prvý diel (Neviditelný strážce), lebo v tomto sa autorka naň dosť často a významne odkazuje. Aj keď by sa dej dal asi pochopiť, chýbal by mi jeho začiatok. Na rozdiel od niektorých komentárov na mňa nepôsobilo rušivo časté odbiehanie Amaii k osobným záležitostiam, napokon celý prvý diel sa točil okolo jej rodiny, tu tomu nie je inak. Temná rodinná história, mýtická oblasť Baztánu, povery, čarodejnice a čierna mágia dávajú tomuto thrilleru originálny tón. S radosťou sa hneď pustím do posledného dielu trilógie (Oběť bouři).
Kniha Dědictví kostí v seznamech
mýty a legendy detektivní a krimi romány magie zfilmováno Španělsko španělská literatura thrillery Baskové BaskickoAutorovy další knížky
2013 | Neviditelný strážce |
2018 | Toto všechno ti dám |
2014 | Dědictví kostí |
2016 | Oběť bouři |
(SPOILER) Tentokrát je (asi) nejdůležitější postavou celé knihy inspektorka Amaia Salazarová, která očekává svoje první dítě. Jak prozrazuje anotace, před nějakou dobou usvědčila tzv. basajauna a z vražd byl obviněn Jason Madina. Ten ovšem těsně před zahájením procesu spáchá sebevraždu. Zanechává po sobě ovšem jakousi stopu v podobě znepokojující zprávy - Tartalo, další postavy z baskických mýtů. Amaia se tedy vydá pátrat, i když sama má své vlastní soukromé starosti. Kromě toho je zde totiž také její matka, která se ji - když byla malé dítě - pokusila zabít... Autorka příběh vypráví ve dvou časových rovinách. Čtenář se tedy dozvídá, co přesně se stalo v době, kdy matka čekala Amaiu a poté došlo k porodu dvojčat. Proč se Amaia nikdy nedozvěděla, že její sestra kdy existovala? A co bylo důvodem nenávisti její matky k ní? Prozradím už snad jen to, že svoje novorozené dítě bude muset střežit jako oko v hlavě, protože je tady někdo, kdo s ním nemá dobré úmysly...
Kniha je výborná, čtivě napsaná a mně se ani nechtělo ji odkládat ;-). Hodnotím tedy plným počtem a jsem zvědavá na třetí, závěrečný díl.