Beale street blues přehled
James Baldwin
Autorem dvou románů ze současného Harlemu je přední americký černošský spisovatel a esejista. První (Jdi a hlásej to z vrchů, 1953) zpodobuje příběh čtrnáctiletého černošského chlapce, který hledá vztah k nejbližšímu okolí i společnosti. Druhý (Beale Street blues, 1974) je baladickou výpovědí o lásce černošských milenců, kteří musí o svůj vztah bojovat jako reprezentanti černé menšiny v bílé Americe.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1979 , OdeonOriginální název:
Go Tell It on the Mountain / If Beale Street Could Talk
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Beale street blues. Přihlašte se a napište ho.
Asi bych neměl zcela hodnotit, zde; ale četl jsem Beale Street Blues v angličtině, a je to krásné. Miluji Baldwinův jazyk, způsob jakým píše, jak vypráví, a co vypráví.
Beale street blues, je krásný milostný příběh, tak silný, že se člověk vzteká na svinského Bella, ohromeně kouká na zoufale-krásnou-lidskou scénu masturbace v cele...
Závěr mě zklamal, uvědomil jsem si, jak je pro mě těžké žít s tím, že nevím, jak to bude pokračovat. ÁÁÁ.
Bom džorno!
Beale street blues:
Taková love story, to sem nezažil od dob Pomeje a Džambulka. V tomto příběhu z Ameriky je maník ve vězení a venku běhá jeho těhotná bambule, která se ho snaží dostat ven než na svět vyprdne dítě. Jelikož jsou ale všichni v knize černoši a strážníci jsou běloši, je od začátku jasný, že tohle žádnej jednoduchej basketbal nebude.
Baldwin je dobrej vypravěč, takže to tříská zleva zprava a stačí pár stránek a postavy jsou dobře prokreslený. Že je někdo černej nebo bílej je v podstatě jedno, protože tohle funguje i na tý univerzální rovině - rodina, láska, děcka, manžel v krimu. No a když už to začne trochu stagnovat a padat ze 7,5 na 7, Baldwin navalí závěr brutální jak moje stolice po sobotní noci a všechno pošle do pekla.
8,5/10
Kniha Beale street blues v seznamech
zfilmováno americká literatura
1988 | Jiná země |
1979 | Beale street blues |
1990 | Choď a zvestuj to na hore |
1978 | Keby tak Beale street prehovorila |
Go Tell It on the Mountain - je to poloautobiografický bildungsroman, který nechává nahlédnout do světa, jenž nám je normálně skrytý. Je to svět afroamerických evangelikálů, jejich prožitků, zápasů, selhání i vítězství, a to vše zarámováno letniční křesťanskou vírou. Autor měl osobní zkušenost, a tak kniha působí velmi autenticky. Baldwinovi se podařilo zachytit to, co lidé v církvi prožívají, jak se cítí, co všechno je pro jejich konverzi a život víry důležité. Postavy jsou neobyčejně živé, děj je rafinovaně vystavěný. Je neuvěřitelné, že autor knihu začal psát, když mu bylo 17 let. Velký obdiv! Současně je mi líto, že knih tak vynikajícího spisovatele nevyšlo v češtině víc.
Beale Street blues - intimní a citlivá próza o lásce a překážkách, které jí brání. Autor vkládá do díla tolik něhy, že cítíme doslova tepat jeho vlastní srdce. Je to román o lásce milenecké, mateřské a otcovské i sesterské. Překážky jsou zde hlavně proto, aby ti, kteří nás milují, mohli projevit svou lásku. Popisy milování ústřední dvojice jsou tak citlivé a něžné! Vězeňské epizody patří k tomu nejlepšímu, co v této oblasti bylo napsáno. Je to vše nadsazené, stejně jako zlo, které milence obklopuje, ať už má podobu bigotní zákonické Fonnyho matky nebo rasizmu, který zde má doslova metafyzickou podobu.
Perlička na závěr: V knihovně jednoho českého okresního města jsem zjišťoval, zda knihu mají. V roce 2022 ji vyřadili z fondu. Od roku vydání byla totiž vypůjčena jen dvakrát.