Belladonna přehled

Belladonna
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507799/bmid_belladonna-zao-507799.jpg 4 310 310

Beladona / Belladonna série

1. díl >

Kým žije, ostatní budú umierať. Devätnásťročná Signa nie je obyčajné dievča. Ešte ako dieťa osirela, vidí duchov a rozpráva sa so smrťou. Vychovávali ju viacerí tútori, no všetci sa viac zaujímali o bohatstvo, ktoré má zdediť, než o jej dobro. A všetci zomreli záhadne a priskoro. Signinými poslednými žijúcimi príbuznými sú Hawthornovci, výstredná rodina obývajúca sídlo Thorn Grove. Hoci je jej nový domov veľkolepý, obklopuje ho pochmúrnosť. Otec rodiny zaháňa zármutok za zosnulou manželkou na divokých večierkoch, kým jeho dcéra trpí záhadnou chorobou a syn sa snaží napraviť pošramotenú rodinnú povesť. Vtedy sa Signe zjaví zo záhrobia ich matka a tvrdí, že ju otrávili. Uvedomí si, že rodine hrozí veľké nebezpečenstvo a že vraha vypátra len vtedy, ak spojí sily so smrťou. Signa nesmie dovoliť, aby jej osobná kliatba opäť niekoho pripravila o život. No zväzok so smrťou má takú silnú moc, o akej sa jej ani len nesnívalo. A ona jej nedokáže odolať.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Yoli (SK)

Belladonna, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Belladonna. Přihlašte se a napište ho.

Arianachan
18.11.2024 3 z 5

Bylo to fajn, ale čekala jsem od toho víc. Hrdinka mi místy přišla dost naivní - vážně jí Sylas nepřišel nijak divný? Já mu toho stájníka nevěřila od začátku. :-D Nejvíc se mi na knize líbil Smrtonoš, ten je skvělý.

Co mi naopak vadilo, byly chyby v českém překladu: na začátku je řečeno, že jeden z jejích poručníků zemřel ve vaně, později ve vaně zemřela poručnice. Jak to tedy bylo? A chtěla hrdinku oženit? Odkdy se dívky žení? Pak spousta překlepů, z nichž nejvíc mě rozsekal "propletli si spolu prsy". :-D A technická na závěr: když už se příběh odehrává ve viktoriánské Anglii, bylo by fajn používat správné tituly. Vévoda je "Jeho Milost", nikoli "Jeho Jasnost", to je docela faux pas.

Mortisha
16.11.2024 4 z 5

(SPOILER) Beladona mne od začátku vtáhla do podivného temného děje. Bavila mne hlavní hrdinka, která po delší době není naivní křehule ani borkyně v těsné kůži. Je sarkastická, je zábavná, je temná ale i dobrosrdečná. Možná je prokletá, protože kolem ní všichni umírají, až na ní samotnou, k ní jen chodí Smrtonoš a vidí duchy. Doprovází ji i na poslední místo, kde má šanci na nový začátek. Nedávno tam zemřela paní domu a její dcera je vážně nemocná, aby od sebe odvrátila podezření začne pátrat co se v jejím novém domově skrývá za tajemství. Neví komu může věřit a bude se muset spolehnout na spolupráci se Smrtonošem, kterého sice vinní za to, že ji sebral všechny blízké ale je také jediný, kdo je vždy s ní.

Jak to tak bývá ukazuje se, že nic není černobílé. Signa musí zjistit, kdo jsou ostatní a hlavně kdo je ona, zda chce jednat podle příručky nebo podle sebe. Přijmout své temné stránky a vše co je s nimi spojeno.
Smrtonoš ji časem ukazuje, že ani smrt není jen špatná.
Většina postav mě bavila, jak Signa a Smrtonoš, tak Sylas (toho jsem prokoukla) tak Blythe. Hlavní detektivní zápletku jsem více méně odhalila ale záměry hlavního pachatele mi moc smysl nedávají, je tu ještě jedna osoba, které pro mne má něco podezřelého a čekám jak se v dalším díle vyvine.

Kniha mne bavila, má dobrou atmosféru, pomalou romantickou linku, která mi vyhovuje, žádné přehnaně popisující scény a několika stránkové zbytečné zasahování do děje.

Pokračují plynule na další díl a doufám, že mne bude bavit jako ten první.

Megien
17.10.2024 3 z 5

Kniha má nádhernou obálku i ořízku. S obsahem knihy už je to horší. Knihu jsem nakonec dočetla, přestože prvních asi 130 stran bylo opravdu bolestných. Signa mě neskutečně rozčilovala svojí naivitou. Tento typ hrdinek nemám ráda, takže mi to vážně nesedlo. V první více než třetině knihy navíc dost pokulhával i děj. Ve zbytku knihy už začal děj mít trochu spád, tak se kniha četla trochu lépe. Nicméně nechápu vysoké hodnocení knihy, ledaže čtenáři přidávají hvězdy za zpracování obálky.

Brána pekel, Nelítostný princ a další knižní novinky (37. týden)

10.09.2023

Kniha Belladonna v seznamech