Berte len môj život přehled
Marlene Dietrich
Autobiografický román slávnej herečky a speváčky.Sláva, mýtus, legenda to všetko sa spája s menom Marlene Dietrich. Opisuje svoj život, detstvo, mladosť, hereckú kariéru, činnosti počas vojny, o jej rodinnom živote, a zároveň polemizuje nad tým, čo sa o nej do vydania tejto knihy popísalo..
Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: 1985 , SmenaOriginální název:
Nehmt nur mein Leben, 1979
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Berte len môj život. Přihlašte se a napište ho.
Na konci šedesátých let se Marlen Dietrichová rozhodla napsat svojí autobiografii. V ní se věnuje svému dětství a dospívání, herecké kariéře. Též popisuje svojí činnost v době druhé světové války, kdy byla v americké armádě. Nezanedbatelná je také její role zpěvačky. V knize se objevují i některé texty písní a básní. Je doplněna o její filmografii.
Určitě si některé věci upravila tak, aby její obraz byl nahlížen z té lepší stránky. Nemyslím, že by si vymýšlela, ale nenapsat některé věci je také způsob úpravy.
přesto jsem si knihu přečetla s radostí, zrovna tak jako kdysi před lety. Je napsána zajímavě a její děj se odvíjí docela rychle, až mě mrzelo, že už je konec.
M.D. tvrdí, že to je jej jediný pravdivý životopis, no po porovnaní s wikipediou v ňom dosť zamlčala. Teda je to skór životopis, aký by sa jej bol páčil
Kniha Berte len môj život v seznamech
Veľmi zaujímavý bol pre mňa opis života za 1. svetovej. Matka ako superspoľahlivá bašta a generál v jednej osobe. Totálna poslušnoť - Marlene sa učila hrať na husle, na klavír, chodila na rehabilitačný telocvik (ktorý neznášala), milovala Goetheho dielo ako všetci intelektuáli v tej dobe, spala s obľúbenou lutnou. Opisy ľudí - učiteliek, ich zvykov. Neuveriteľné vzťahy rodinných učiteliek a ich vianočné darčeky. Po stranu 65 ma to bavilo. Vždy ma na životopisoch baví najmä mladosť, spomienky na detstvo.
Som šokovaná, že úplne zamlčala, že mala staršiu sestru. Asi mala dôvod... Tiež spomína otca - a pritom to nebol jej otec. Zvláštne. Čím si to jej biologický otec zaslúžil, že ho zamlčala? Záhada.