Bestie z Karlštejna, aneb, Kronika hříšného kněze přehled

Bestie z Karlštejna, aneb, Kronika hříšného kněze
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/2733/bmid_bestie-z-karlstejna-aneb-kronika-hr-650436085f4fb.jpg 4 153 153

Karlštejnská bestie zabíjela v návalech vzteku služebnictvo a málem překazila i napsání snad nejslavnější kroniky českých dějin. Nevěříte? Kroniku českou, která se stala po staletí nejčtenějším dílem v našich zemích, napsal v první polovině 16. století Václav Hájek z Libočan.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bestie z Karlštejna, aneb, Kronika hříšného kněze. Přihlašte se a napište ho.

SimulinaT
včera 5 z 5

Četla jsem teď novější vydání knihy. Byla napínavá a čtivá od samého začátku do konce. Čtení dobrých historických románů bych dala jako povinnou četbu ať si lidi uvědomí jak kruté to bylo v dávných dobách a teď jak se máme dobré. Knihu doporučuji přečíst.

evelýny
16.11.2024 5 z 5

Pro ženskou pýchu padlo již mnoho hlav. Proto jsme tu my, chytřejší muži, abychom své ženy vedli a ony nás poslouchaly."

Ferdinand I. Habsburský na českém trůně, bestie řádí na Karlštejně.
Pro Pražany informace známá.
Václav Hájek z Libočan rozpoutal renesanční drama.
Vojtěch z Pernštejna je spravedlnost sama,
Kdo se vyzná v zákonech, vyzná se i v právních kličkách, rozsoudit spor snad bude hračka.
Však Jan Bechyně z Lažan, karlštejnský purkrabí, je děsná .........

To bylo tenkrát, kdy v Anglii se narodila Alžběta I.

Paní Horáková nás provedla kaleidoskopem historických událostí na začátku vlády Habsburků na českém trůně, zacílila na děsivou kauzu jedné sadistické psychopatky, vylíčila stav soudnictví v renesančních Čechách, přiblížila i vznik Hájkovy kroniky české.

Dějepisné, místy napínavé, informativní, přesto pro mě poutavé vyprávění.
Však kratochvilné čtení pro paní a dívky to není.

Audiokniha: rozšafně artikulovaně čte Vladislav Beneš

Pod čarou:
Přehršel historických informací u mě vzbudila zájem a já neodolala Wikipedii. Ovšem teď mám problém s fabulací. Promovaný historik však ze mě není, přečtěte si sami.
A přemýšlejte :-)
Upřímně, co se týče soudů, tak se zase až tak moc za ta léta nezměnilo.

_Janina_
05.10.2024 4 z 5

Pěkné zpracování historické události, kdy zlo bylo kupodivu potrestáno

Zahrada slibů a lží, Do ráje a další knižní novinky (38. týden)

17.09.2023

Kniha Bestie z Karlštejna, aneb, Kronika hříšného kněze v seznamech

sadismus týrání Karlštejn historické romány krutost

Naďa Horáková
česká, 1962