Bez dcerky neodejdu přehled
Betty Mahmoody
Když si energická Američanka Betty brala svého ošetřujícího lékaře, netušila, že pohledný a pozorný Moody jí ukáže i svou druhou tvář. Když po třech letech odcestují na dovolenou k manželově rodině do Teheránu, Betty zjistí, že se i s dcerkou ocitla v absurdním nelidském poddanství.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bez dcerky neodejdu. Přihlašte se a napište ho.
Tato kniha je podle skutečného příběhu Betty. Provdala se za Moodyho, Íránce žijícího již dlouhá léta v Americe, který pracoval jako lékař. Narodila se jim krásná dcerka. Žili spokojeně do té doby, než odjeli na 14denní dovolenou do Íránu za Moodyho rodinou. Tam začalo doslova peklo, neboť se projevila jeho skutečná povaha, odmítl se vrátit do Ameriky a Betty s dcerkou tam zůstaly doslova uvězněné. Dlouhé měsíce jim trvalo, než se díky pomoci nových přátel mohly vydat na cestu domů.
Tento příběh je opravdu hodně známý, já sama jsem viděla před lety film (shodnou okolností ho dávali v televizi i teď, zrovna když jsem četla knihu). Ale i tak mě nepřestane udivovat krutost a chování některých Íránců. Tak odlišná mentalita a způsob života je pro mě prostě nepochopitelná.
Oproti filmu je v knize více vylíčeno a popisováno prostředí v Íránu, jak jednotlivé rodiny žijí, v jaké špíně a téměř bez hygieny. Navíc pocity z války, která tehdy probíhala, ta bezmoc, která přicházela s každým poplachem a s každým výbuchem….
Je to silný, smutný a bolavý příběh, navíc vždy, když jsem si uvědomila, že ho Betty s dcerkou skutečně musela prožít, mi bylo úzko. Poslední část knihy jsem četla se zatajeným dechem, a i nějaká ta slzička ukápla.
Co mě překvapilo, tak kolik je v takovéto knize chyb!
Ale jinak rozhodně silný příběh, který si myslím, je velice aktuální i v dnešní době.
Kdo chce drásavý příběh o tom, jak se dá všechno vydržet a že se nesmíme vzdávat, ten bude mít při četbě této knihy žně. Je napsaná velmi jednoduše, není to žádný literární klenot, kde byste kuchali nad každou větou. Tahle kniha je o příběhu a ten příběh je strhující a velkolepý, což někdy prostě stačí.
Knižní novinky (4. - 11. 9.)
02.09.2013
Kniha Bez dcerky neodejdu v seznamech
v Přečtených | 2 500x |
zfilmováno útěk islám Írán osudy lidí únosy dětí autobiografie podle skutečných událostí manželství s cizincem
Velice silný a krásně napsaný psychologický román. Strhující příběh plný napětí, zvratů, emocí udrží čtenáře v očekávání lepších zítřků hlavní hrdinky. Stojí za to zejména v kontrastu rozdilnosti kultur a náboženství.