Bezděčná pouť přehled
František Josef Andrlík
František Josef Andrlík: Bezděčná pouť. Příhody mladého Čecha v cizině. Rok 1902, vydání: neuvedeno, česká literatura pro děti a mládež, vydal: nákladem Cyrillo-Methodějské knihkupectví G. Francl v Praze, tisk: Cyrillo-Methodějská knihtiskárna V. Kotrba v Praze. Vhodné pro sběratele nebo pro Městské muzeum v Ústí nad Orlicí. :)... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bezděčná pouť. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Bezděčná pouť v seznamech
1928 | Náš venkov |
1936 | Pohádky pro malé kreslíře |
1938 | Co děti rády poslouchají a kreslí |
1926 | Pohádky z tajuplných světů |
156 | Povídky českého venkova 2 |
Láska a přátelství mezi otcem a synem. Dobrodružství na cestách, příhody mladého Čecha v cizině. Velké vlastenectví a vzájemná pomoc Čechů v zahraničí. Ale také vzájemná pomoc a spolupráce chudých lidí, nehledě na národnost či náboženství - v míru i ve válce..
Úryvek textu:
"Přísloví praví: "Všude chléb o dvou kůrkách." Dí zajisté pravdu, jen že ve vlasti jsou kůrky nepoměrně měkčí než v cizině. Ve vlasti uživí se, třebas skromě, každý, v cizině však jen ten, kdo napne všechnu sílu, kdo zbystří um a neštítí se nižádné práce. Kdyby tak počínal si každý doma, nelze pochybovati, že by chléb změnil se v koláč."