Bible vagíny přehled
Jen Gunter
Průvodce životem s vulvou a pochvou bez mýtů a předsudků. Jen sebejistá a informovaná žena může zodpovědně rozhodovat o svém zdraví: zná totiž své tělo a ví, na koho se obrátit, když něco nefunguje, jak má; dokáže odlišit lži, mýty a polopravdy od faktů; nenechá se vyděsit normálními tělesnými projevy. S pomocí této knihy se přesně takovou ženou stanete! Vybavena desetiletími gynekologické praxe vyráží Jen Gunterová do boje s neinformovaností, přežitými patriarchálními stereotypy, studem a tabuizováním témat, která se ženských pohlavních orgánů týkají. Vysvětluje, že vinu na tom nese nejen historická marginalizace žen, ale i média, farmaceutický a kosmetický průmysl, pseudovědecké „poznatky“, šarlatáni a celebrity usilující o zviditelnění a zisk. Ženy si však zaslouží víc než bludy! Tato spásná kniha odpovědí na malé i velké otázky; je plná porozumění, zkušeností, humoru, laskavosti a zejména vysoké erudice. Už nemusíte hledat na internetu, ptát se kamarádek či zkoušet babské rady. Bible vagíny se stane vaším spolehlivým domácím zdrojem informací: o anatomii, reprodukčním zdraví, menstruačních pomůckách, hygieně, antikoncepci, vaginálním mikrobiomu, pubickém ochlupení, lubrikantech, hormonech, HPV viru, kosmetické vaginální chirurgii, onemocněních, menopauze, sexu... A v neposlední řadě i o tom, jak to vše probrat se svým lékařem. Ať už právě dospíváte a trápíte se tvarem své vulvy, nebo jste po menopauze šedesát a potýkáte se s bolestí při sexu, Bible vagíny bude vaším důvěryhodným rádcem a oporou.... celý text
Pro ženy Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2022 , Jan MelvilOriginální název:
The Vagina Bible: The Vulva and the Vagina, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bible vagíny. Přihlašte se a napište ho.
Místo studií a faktů se autorka v kapitole o hpv omezila na zaujatý, ničím nepodložený dlouhý monolog, jak je očkování proti hpv supr. Pro mě docela zklamání. Očekávala bych tam odbornou argumentaci, když se kniha věnuje pohlavním chorobám a ochraně před nimi...
Vyposlechnuto jako audiokniha a asi si to budu muset pořídit i tištěně. Tato publikace přináší souvislý a srozumitelně napsaný text o ženských intimních partiích - beze studu, civilně, velmi obšírně. A znovu zopakuji - srozumitelně, což je podle mne velmi důležité.
Autorka vychází nejen ze svého odborného vzdělání z pozice lékařky, ale i z praxe z rozhovorů s reálnými ženami, které jí prošly ordinací, kdy si tak mohla udělat sama ucelený obrázek o tom, co ženy trápí - nejen z medicínského hlediska, ale i obecně v rámci přístupu ve vztahu lékařka-pacientka. S čím ženy nejčastěji za ní jako lékařkou chodí, o čem se pacientky bojí mluvit, na co se bojí zeptat, o jakých věcech by žena měla v rámci svého těla vědět, ale třeba jí chybí dostatečné informace, atd.
Jak jsem psala, kniha je hodně obšírná, ale přitom psaná tak čtivě a srozumitelně, že si čtenářka nepřipadá zahlcena informacemi a taky si nepřipadá hloupě, že by něčemu nerozuměla. Protože tady je všechno popsané a vysvětlené hodně polopaticky.
Kniha je dělena do různých kapitol a čtenářka má tak možnost vracet se k tomu, co je nejvíce zajímá. Já třeba některé kapitoly poslouchala detailně, hodně pozorně - některé jsem zase spíše přelítla, ale mám možnost se kdykoliv vrátit, když by mne nějaké konkrétní téma zajímalo více, což je skvělé.
Za sebe moc doporučuji. Kniha je hodně poučná a rozhodně stojí za pozornost.
Knižní novinky (5. týden)
30.01.2022
Kniha Bible vagíny v seznamech
Vhodné pro mladé slečny a starší, stydlivé dámy, které si dosud mnoho o svém klínu neprostudovaly. Ale čtěte s rozumem!
Ačkoli jsou některé odlišnosti vysvětleny i pro český kontext, ne vše je podchyceno a hlavně ne všude je autorka nestranná - např. její názor na preventivní prohlídky nebo na vliv sacharidů ve stravě považuji za... inu, neztotožňuji se s ním.
Velké pozitivum je vlídný hlas, kterým Vás uklidní, pokud si myslíte, že ve Vašem klíně něco není normální.