Bídníci přehled

Bídníci
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299785/bmid_bidnici-prZ-299785.jpeg 5 590 590

Hrdina románu Jean Valjean byl dvakrát nespravedlivě odsouzen na galeje pro přestupky, jichž se dopustil z donucení. Ač život, jejž vede pod přijatým jménem, když se mu podařilo uprchnout, je jediným řetězem dobrých skutků, zůstává přesto zločincem v očích společnosti, která mu odpírá rehabilitaci. Pozadím románu, vyznívajícím v sociální obhajovací řeč, je rozsáhlá freska, zachycující v bohaté galerii postav svět bídy a zločinu, jehož průzkum našel rom. pokračovatele v E. Zolovi. Ústředním dějovým pásmem, v němž se vedle nepravděpodobných zápletek najde nejedno místo jímavé krásy, přečetnými episodami a digresemi, v nichž spisovatel, který v románě propůjčil něco z rysů své mladosti Mariovi, vyslovuje své politické názory a svou humanitní filosofii, vzrostl román v mohutnou encyklopedii, obsahující život francouzské společnosti za restaurace a za červencové monarchie. V originále má tento sociální román, zkřížený s rom. policejním, deset svazků... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bídníci. Přihlašte se a napište ho.

hanina.k
19.11.2024 3 z 5

Chtěla jsem si ,,doplnit vzdělání", bohužel mě ale příběh moc neoslovil, fakt jsem snažila. Věřím, že nejsem ve správné životní fázi, kdy bych takový příběh dokázala ocenit, ale to nemění nic na tom, že je to jistě kvalitní literatura, proto 3*. Nicméně nejsem momentálně asi někdo, kdo by to dokázal docenit. Tohle pro mě byl krok vedle, ale to se zkrátka stává. Interpretace je ale velmi kvalitní.
Věřím, že až se k příběhu vrátím za několik let, tak se na něj budu koukat jinak.

Villon
13.06.2024

Jedna z knih, ke které mě přitáhl a to doslova , můj tatínek. Nic nedbal na to, že jsem zrovna byla zamilovaná do Stanislava Rudolfa, podle něho mi četba románků pro dívky do života nic moc nadá. Osudy Jeana Valjeana zůstaly v mé čtenářské dušičce navždy a když jsem ji , jako dospělá dostala od otce k Vánocům i s věnováním , slzička ukápla a to nejedna. A dodnes je tato kniha ozdobou mé knihovny...
Takhle precizně vypracovanou knihu s pravdivou historií a dokonalým popisem charakteru lidí , kteří si svou nálož starostí, radostí, žalu ,bolestí a nadějí nesou celoživotně na svých bedrech-smekám před tímto dílem a jsem ráda, že jsem se nechala přitáhnout.

andrii24
22.03.2024 5 z 5

Být ničí(m). Ničit jej. Už ne. Budou (se) bít. Srdce(m) cídit. Budovat cit. Mimo chladné dlažby. Karavanu charakterů, synů sinavé ražby.

Kniha Bídníci v seznamech

v Přečtených1 001x