Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bídníci. Přihlašte se a napište ho.

Josh
předevčírem 3 z 5

K této klasice, jež je generacemi čtena už více než 160 let se nedá napsat nic nového, možná jen osobního. Souhlasím s recenzí milan.valden s ohledem na povahu díla, román o francouzské společnosti 19.století. Zdá se to jako pohádka z vězně starostou, něco jako Popelka, která byla také ke všem laskavá. Lidé, kteří poznali dno, chudobu života si ho cení a snaží se ne pomáhat na oko, ale že sami ví, jak důležitá je šance. Nikdo si totiž nevybere zda se narodí do chudé či zajištěné rodiny, ale všichni máme možnost výběru, jak se chovat k ostatním a zvláště k méně obdarovaným.

Zdá se mi to nebo pomáhají většinou "běžní " lidé? Kdyby těch 10 % nejbohatších lidí světa dalo i jen část z toho, co mají -- co v životě nemají šanci utratit, i když se o to svým luxusem snaží, co by "běžný" člověk neutratil za život -- dali nejchudším v Africe či Asii, pak by chudoba na světě přestala existovat.... Idealista? Ne, jen stačí kouknout na nuly v majetku na jedné straně a na třeba cenu matrace pro děti v Africe na 2.straně....

Možná by číst klasiku, nebo alespoň vidět nějakou filmovou, např. s Jeanem Gabinem z r.1957 či muzikálovou verzi mělo více "ne běžných" lidí. Jen přání, tip na předsevzetí do nového roku 2025 :-)

Chlovek
30.11.2024

(SPOILER) Kniha je o bývalém vězni Jeanu Valjeanovi, který byl odsouzen za krádež chleba, Jan se pokoušel utíkat pár krát až se mu to jednou povedlo, poté co Jan utekl změnil se mu celí život. Po pár letech z Jana se stává majitel továrny a později i starosta města. Jednoho dne Jan uvidí Cosetku, Jan se do ní zamiluje, poté Jan začne se pokoušet aby bylo společně celí život

Kniha se mi moc líbila, byla hodně zajímavá doporučuji všem

hanina.k
19.11.2024 3 z 5

Chtěla jsem si ,,doplnit vzdělání", bohužel mě ale příběh moc neoslovil, fakt jsem snažila. Věřím, že nejsem ve správné životní fázi, kdy bych takový příběh dokázala ocenit, ale to nemění nic na tom, že je to jistě kvalitní literatura, proto 3*. Nicméně nejsem momentálně asi někdo, kdo by to dokázal docenit. Tohle pro mě byl krok vedle, ale to se zkrátka stává. Interpretace je ale velmi kvalitní.
Věřím, že až se k příběhu vrátím za několik let, tak se na něj budu koukat jinak.

Kniha Bídníci v seznamech

v Přečtených1 014x