Big Short - V útrobách stroje zkázy přehled

Big Short - V útrobách stroje zkázy
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151877/big-short-v-utrobach-stroje-zkazy-151877.jpg 4 40 40

Kniha Big Short hladce a poutavě proniká do nitra amerického trhu s hypotékami v době před vypuknutím krize v roce 2008, která záhy přerostla v celosvětovou krizi finanční. Autor využívá své kontakty ze světa velkých financí a prostřednictvím svědectví bezprostředně zainteresovaných lidí a vlastní suverénní orientace v prostředí nám předkládá vyprávění, jaké jsme o této "nejčistší finanční ekonomické pohromě v dějinách" ještě nečetli. S pobavením i mrazením v zádech můžeme sledovat osudy a aktivity několika jednotlivců, kteří si jako první plně uvědomili, že rozrůstající se trh s hypotékami se v důsledku pochybné součinnosti wallstreetských investičních bank a ratingových agentur nafukuje v ekonomickou bublinu obřích rozměrů. Udělali to, co uměli nejlépe: pokusili se investovat mazaněji než ostatní. V době sofistikovaných finančních nástrojů trh s rizikovými hypotékami prostě "shortovali". Ve velkém. A když hypoteční bublina praskla, spadlo jim do klína omračující množství peněz. ... celý text

Vydáno: , Dokořán

The Big Short: Inside the Doomsday Machine, 2010

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Big Short - V útrobách stroje zkázy. Přihlašte se a napište ho.

leukjetezien
24.05.2022 5 z 5

Příčiny krize 2008 zná povrchně asi každý, takže ví, že má souvislosti s hypotékami v USA a s jejich nesplácením. Tato knížka jde trochu víc do hloubky.

Michael Lewis popisuje příčiny krize na případech několika lidí, kteří předvídali krach pár let dopředu. Přestože je to tedy spíše vyprávění a má to v sobě lidský element, neubírá to výrazně na edukativnosti. Máme tak možnost dočíst se, proč hlavní postavy dokázaly předvídat ekonomickou krizi, co je k tomu vedlo a jaká přijaly investiční rozhodnutí. Výhodou je to, že na úvahách těchto hlavních postav je nenásilně a "real-timově" poukázáno právě na existenci realitní bubliny a příčiny jejího vzniku.

Do kontrastu s hlavními postavami je pak dáno chování velkých investičních bank a ratingových agentur, pokud by si z přečtení měl vzít člověk alespoň jednu věc, tak to, že je brát v investičních záležitostech s velkou rezervou.

Ekonomický background se určitě při čtení hodí, ale myslím, že si z knížky odnesou podstatné i lidi bez ekonomického vzdělání.

Oceňuji i to, že autor nepropagoval socialistické myšlenky (jako to někdy u takových témat bývá), ale svůj názor na prapůvod krize uvedl skromně v závěru knihy.

tomsk
06.10.2019 5 z 5

Opravdu poučné čtení o vzniku krize a fungování bank a fondů před krizí... nicméně (pro mě) odborný a těžký text. Ke knížce se musím ještě vrátit a přečíst si ji znova.

geimz
17.03.2018 4 z 5

Sám som prekvapený, ako 300-stranová kniha bez výraznejšieho príbehu o shortovaní zaistených dlhových obligácií cez swapy úverového zlyhania dokáže byť zaujímavá a prínosná. Prínosná nielen v tom, že sa človek relatívne detailne dozvie skutočné príčiny hospodárskej krízy, ale aj vďaka celkovému náhľadu do fungovania najväčšieho finančného trhu na svete so všetkými jeho amorálnymi aspektmi.

Ocenění knihy (1)

2010 - Los Angeles Times Book Prize (Current Interest)

Kniha Big Short - V útrobách stroje zkázy v seznamech

Michael Lewis