Bílá paní z ghetta přehled
Vlastimil Artur Polák
22 povídek jednoho z posledních, německy píšících židovských autorův českých zemích. Tématem jsou historické příběhy z židovské komunity v Čechách, veselé, vážné i mystické. Kniha je vyzdobena fotografiemi židovské čtvrti a hřbitova v Úsově
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílá paní z ghetta. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Bílá paní z ghetta v seznamech
2002 | Kytice severomoravských pověstí |
1996 | Bílá paní z ghetta |
2003 | Der erloschene Leuchter / Uhaslý svícen |
V. A. Polák toho pamatoval hodně a pamatoval si taky legendy a příběhy, které mu vyprávěla jeho babička a té její babička... Předává příběhy a pověsti, které jsou založeny na historických událostech a do té doby ústně předávány pouze v (úzké) židovské komunitě, která pomalu ale jistě mizí. Protože byl autor nemocný, jeho žena sepsala příběhy, které jí vyprávěl, aby nebyly navždy úplně zapomenuty.
Pro mě osobně zásadní knížka, u které jsem několikrát plakala. Dojemná a krásná kniha, která vás zavede do jiné doby a atmosféry, kterou by rád každý zažil (samozřejmě až na pogromy). Sentiment, tíseň, láska a obrovská síla znovu povstat z popela - to jsou pocity, které doprovází čtenáře. Smekám a děkuji paní Polákové, že ač nebyla češkou, "dala" Čechám tuto krásnou knihu. Úsov navíc znám, takže jsem si všechno mohla dosadit a nestačit se divit, co všechno se může stát v tak malé obci.