Bílý žralok přehled

Bílý žralok
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26902/mid_bily-zralok-0M0-26902.jpg 4 36 36

Fantastický příběh o monstrózním obojživelném živočichu, jenž je výsledkem pokusů nacistických vědců a který po 50 letech ohrožuje americké pobřeží.

Literatura světová Horory
Vydáno: , Beta-Dobrovský

White Shark, 1995

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bílý žralok. Přihlašte se a napište ho.

martianekk
31.10.2024 1 z 5

Dalo se to číst. Troška napětí a geneticky upravený mutant lehce připomíná Čelisti, leč není to úplně ono. Nenadchne ani neurazí.

Ivan Kučera
29.06.2024 2 z 5

Nuda alebo inými slovami aby som citoval Rain Mana: o-ouuu. Toto Benchleymu nevyšlo. Pôvodne som chcel napísať, že Čeľuste sú oproti tomuto hororové veľdielo, ale potom som si uvedomil, že vlastne ani ony nie sú plnokrvný horor, ale „iba“ dráma, v ktorej „náhodou“ raz za čas nejakého nešťastníka roztrhá a čiastočne zožerie žralok. Bílý žralok je na tom podobne: venuje sa (nezaujímavým) postavám, ktoré medzi sebou vedú tonu (mdlých) dialógov. Dokonca nechýba moment, v ktorom kompetentní odmietnu uzavrieť pláž „len“ kvôli nejakej trápnej hrozbe o zle číhajúcom v okolitom oceáne, no a raz za čas sa na scéne vyskytne nudný netvor (ani sám poriadne nevie ako) a mdlo zožerie človeka. Chcel som skonštatovať, že tému čiastočne ozvláštňuje aspoň (keď už nič iné) atypické (a vcelku nečakané) napojenie na Druhú svetovú vojnu... ale klamal by som. Najviac sa mi páčili momenty z pohľadu príšery, no i to je kópia Čeľustí. Sorry, Péťo, toto fakt nie.

ludek.n
12.12.2022 3 z 5

Kdyby se Peter Benchley, autor slavných Čelistí, držel i nadále zkoumaní mořských hlubin a podivuhodných živočišných forem, které je obývají, udělal by bezpochyby lépe, než když se vydal cestou pohrobků nacistických genetických výzkumů. Na začátku, kde jsme se seznámili s oceánologem Simonem Chasem a vydali se s ním a jeho synem Maxem sledovat chování žraloků na širém moři, to bylo ještě bez problémů, dostatečně napínavé, zábavné a záhadné. S rozkrývání tajemství bílého žraloka se to bohužel začalo zvrhávat do fantasmagorického thrilleru hollywoodského stylu. Slabší jedinci zvrací, citlivé povahy se dojímají až k slzám, blázni se radují a čtenáři, očekávající alespoň úroveň náčelníka Brodyho, skřípou zuby. Ta prvoplánovost a senzacechtivost z toho přímo stříká na všechny strany a nebývale kazí dojem. Finále na Osprey Islandu je pak cliffhanger b-čkové kategorie jako z encyklopedie. Chápu, že Benchley chtěl tentokrát napsat něco trochu jiného, aniž by se vzdálil prostředí, které tak dobře zná, ale v případě Bílého žraloka bylo přání otcem myšlenky a moc se to nepovedlo.

Kniha Bílý žralok v seznamech

zfilmováno žraloci mutanti obojživelníci zdivočelá zvířena

Peter Benchley
americká, 1940 - 2006