Bitva u Moháče přehled

Bitva u Moháče
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122011/bmid_bitva-u-mohace-SEI-122011.png 4 15 15

Podtitul: Krvavá porážka uherského a českého krále Ludvíka Jagellonského v boji s Osmany 29. srpna 1526. Bitva u Moháče má pro naše maďarské sousedy podobný význam jako v českém historickém povědomí Bílá hora. Moháč se však bezprostředně dotýká i našich dějin. Krvavá porážka armády českého a uherského krále Ludvíka Jagellonského, kterou jí uštědřily síly osmanského sultána Süleymana I., uvolnila český trůn pro habsburskou dynastii. Zároveň předznamenala rozklad uherského státu a jeho rozdělení mezi Habsburky, Osmanskou říši a sedmihradská knížata. Do jaké míry je dnes možné rekonstruovat průběh moháčské bitvy? Proč Ludvíkovi velitelé riskovali útok proti početní převaze Osmanů? Musel král na útěku z bitevního pole zahynout? Jednoznačně odpovědět na tyto a četné další otázky i s použitím výsledků současné historické vědy a velkého množství dobových pramenů není snadné. Kniha je proto spíše pokusem vylíčit příběh moháčské tragédie, jak může být viděn z dnešního pohledu. I když se snad ještě objeví nová fakta či zapomenutá svědectví, Moháč zůstane připomínkou lidského utrpení, ale i nepěkným dokladem sobectví, závisti a chamtivosti. Naštěstí zbylo v tomto příběhu místo také pro hrdinství, lásku a obětavost.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bitva u Moháče. Přihlašte se a napište ho.

JustSony
17.09.2024 4 z 5

Kniha se velmi detailně zabírá významnou evropskou bitvou v kontextu osmanské expanze. Rozhodně doporučuji, i když jsem neměl čas ji přečíst celou.

JustSony
16.06.2024 4 z 5

Tloušťka knihy zcela jistě může mást. Nejedná se totiž o další z mnoha nudných historických knih o středověku. Autor ve své knize velmi poutavě vypráví příběh posledního Jagelonského krále a jeho náhlého skonu. Nebojí se zacházet do detailů, které ale v jeho podání na čtenáře působí nesmírně zajímavě.

Čtenář má možnost nahlédnout, a nejenom, v podsatě stát se součástí slavné bitvy u Moháče, ve které autor působivě přechází z naučných pasáží do pasáží vypravěčských, ve kterých se nebojí emotivně ličit průběh samotné bitvy.

V dalších kapitolách autor neztrácí svého tvůrčího ducha. Pro zvídavé dále popisuje příčiny vzniku uhersko-osmanského konfliktu, které nám až nechvalně připomínají obrazy z mytických vyprávění o hraběti Drákulovi.

verka5083
19.04.2022 5 z 5

Skvělá kniha, která Vás vtáhne do období krále Ludvíka Jagellonského. Kniha je skvělé napsat. Určitě si ji může přečíst jak lajk, tak i profesionál.

Kniha Bitva u Moháče v seznamech