Bivoj přehled
Juraj Červenák
Bivoj série
Řeka Vltava odděluje území kmene Čechů od Návu, knížectví duchů na zapovězeném východním břehu. Pouze jednou za rok je vladykům a stařešinům dovoleno překročit její tok a vystoupit na posvátný Chrasten, aby tam ve svatyni Vyšehrad obětovali bohům a žádali kněžnu Libuši o hadačské předpovědi a rozsudky ve vzájemných sporech. Letos však výroční slavnosti předcházejí zlá znamení. Libušina sestra Kazi byla cestou ze svého hradiště napadena děsivým démonem s kančí podobou. Vědmu v poslední chvíli zachránil Bivoj, syn Sudivojův, lovec z rodu Strošovců. Kdo běsa vyvolal? Proč se někdo pokouší zasít mezi české lechy svár? A jak to souvisí s varováním ducha Libušina otce, váženého knížete Kroka, který se zjevil svým dcerám a přinesl zvěst o hrozbě, přicházející z tajemných končin až někde za hvozdy mrtvých? Kompletní vydání všech dobrodružství slovanského reka. Obsahuje novelu "Vládce stříbrného šípu" a romány "Bivoj běsobijce" a "Bivoj válečník".... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bivoj. Přihlašte se a napište ho.
Hmm, předpokládám, že Alois Jirásek napsal Staré pověsti české aby tak nějak pozvedl národní hrdost, než aby se snažil alespoň náznakem o literaturu faktu :-) Pokud tedy z jeho fikce vychází někdo jiný, těžko mu to budu zazlívat. Pravda, mohl bych uraženě vykřikovat, že nám do našich mýtů nemá co kecat nějaký Slovák, jenže já mám Slováky rád a Ďura Červenáka obzvlášť. Tím chci říct, že mi vůbec nevadilo, když nám z našeho nejslavnějšího kancobijce udělal českého Conana, protože jsem si tuto slušnou bichli pěkně užil.
Poviedka je podarená. Prvá kniha besobijec je za mňa o dosť slabšia ako druhý diel. Dej je pomalý a je to samé putovanie a prenasledovanie. Válečník už je poriadna krvavá akcia z českých povestí.
Kniha Bivoj v seznamech
v Mé knihovně | 137x |
historická fantasyČást díla
2013 | Mŕtvy na Pekelnom vrchu |
2009 | Strážcové Varadínu |
2006 | Ocelové žezlo |
2015 | Ohnivé znamenie |
2017 | Vlk a dýka |
Vládce stříbrného šípu je skvělá povídka. Ale ten zbytek... Musel jsem do dotlačit, abych to dočetl. Skvělé téma, párkrát jsem se i zasmál, ale to neustálé čarování a příběhy vedlejších postav mě nudily. Škoda, že více prostoru nedostal francký kupec a jeho družina. Kdyby kniha byla zkrácená o 1/3, celkem by to šlo.