Bizarropolis přehled

Bizarropolis
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495350/bmid_bizarropolis-4Cb-495350.jpg 4 67 67

Antologie nespoutané fantastiky – česká odpověď na bizarro fiction, americký undergroundový fenomén posledních let. Přijměte pozvání do podivuhodného města, které tepe neotřelými nápady a výstředními vizemi, kde se snoubí vysoké s nízkým, hrůznost s humorem. Třináct dosud nepublikovaných povídek českých autorů a jako bonus Lízománie, sladká tečka z pera duchovního otce bizarra.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bizarropolis. Přihlašte se a napište ho.

Johny_H.
12.11.2024 4 z 5

Celkově to bylo velmi slušné. Ano byl zde povídky úplně mimo například krev ve městě a pak zde byly skvosty jako Adresát nezastižen a Lízátkománie. Celkově musím říci, že jsem si to užil. Je pravda, že zde bylo i pár povídek, které neseděli do tohoto okrajového žánru. Takže kdybych to měl hodnotit podle toho bylo by to razantně horší. Nic méně i ty povídky se dost povedly například Smrt je důsledek života.

Morbidus
07.09.2024 3 z 5

V Bizarropolis převažují povídky, které se sice o bizarro více či méně otřou, ale otěže jejich fungování dost často leží někde jinde. Některé příběhy na to ovšem šly relativně dobře a solidně jsem se u nich bavil - avšak často šlo spíše o parodie (KREV VE MĚSTĚ), chtělo by to o pár stupňů šílenství navíc (SMRT JE DŮSLEDEK ŽIVOTA) nebo by jim slušela větší dějová ucelenost (BRÝLE PANDAEMONIA). V jednom případě jsem dokonce titulní žánr hledal marně, neboť šlo o klasický béčkový horror (ZUB ZA ZUB). Není tedy příliš překvapivé, že za vrchol antologie považuji BIMBILÁRIUM STRÝČKA BOBANA, kde je bizarro potenciál příběhu naplněn, je hodně čtivý a především baví.
Kniha má i speciálního hosta, který v edici Club Bizarre dosud nemá obdoby: Carltona Mellicka III. Teď vážně, jeho povídka je fajn (v rámci knihy má u mě třetí příčku). Jelikož však v rámci edice dosud jiný zajímavý zahraniční autor nevyšel - a právě zde byla příležitost! - ztrácí to do jisté míry na prestiži. Druhým bonusem, který mě potěšil, byl stručný přehled a pohled Milana Žáčka na bizarro fiction jako takovou; nově příchozí se tak mohou rozkoukat, kde se to vlastně ocitli. Užitečná věc.
V Bizarropolis si na své nejspíš přijdou začátečníci i sečtělejší borci.

Morning
28.03.2024 2 z 5

Každá antologie má povídky horší a lepší. Bohužel zde převažují spíše ty nepovedené. Jakoby většina autorů tak úplně nepochopila zadání. Některé povídky nebyly ani trochu bizarní, jiné naopak bizarní byly, ale chyběl jim souvislý příběh který by čtenáře uchytil. Adresát nezastižen a Bimbilátium strýčka Bobana jsou snad jediná doopravdy povedená díla antologie, bonusová povídka od Mellicka však byla bezkonkurenčně nejlepší.

Vychází Vypravěč, Magie havranů a další knižní novinky (41. týden)

09.10.2022

Kniha Bizarropolis v seznamech