Blanche na útěku přehled
Barbara Neely
V detektivní novele Blanche na útěku (1992), jejíž děj se odehrává v Severní Karolíně, se objevuje nový typ „detektiva“ – chudá černošská žena s paradoxním jménem Blanche Whitová, nadaná svéráznou filosofií, bystrým rozumem a jadrným jazykem, která se sama skrývá před policií. Utíká před vězením, kam byla odsouzena za banální přestupek – vystavení nekrytého šeku. Shodou okolností nachází úkryt jako služebná ve velkém domě – letním sídle patricijské rodiny Carterových. Bezpečí, které Blanche nabízí nové útočiště, se však brzy ukáže být iluzorním. Na scéně se objeví místní šerif, jenž se příliš vyptává, a když je pak nalezen mrtev, je si Blanche jistá, že nešlo o sebevraždu… Novela Blanche na útěku vynesla autorce hned tři prestižní literární ceny – Agatha Award, Anthony Award a Macavity Award – a její čtenářský úspěch způsobil, že našla své pokračování v série dalších detektivek se sympatickou Blanche v hlavní roli.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , Pistorius & OlšanskáOriginální název:
Blanche on the Lam, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Blanche na útěku. Přihlašte se a napište ho.
Krásný vtipný jazyk a detaily, které knize dodávají život. "Nervozitou připomíná upíra za úsvitu" má u mě rozhodně šanci na titul hláška měsíce.
Výborná kniha, moc se mi líbila, doporučuji! Neotřelé, originální a zábavné, inteligentní.
Ocenění knihy (2)
1993 -
Anthony Award
(Best First Novel)
1992 -
Agatha Award
(Best First Novel)
Kniha Blanche na útěku v seznamech
Priestupok, za ktorý nebudú naháňať mladú černošku po celých štátoch je len kvapka, ktorá naplní pohár detektívneho deja. Zo strachu dohnaná k úteku sa uchýli po rúškom trochu zmenenej identity v belošskej rodine ako chyžná. Rodina, ktorá si zakladá na svojom postavení pseudoaristokracie je len potemkinovskou kulisou. Vzťahy sú naštrbené a je len otázkou času kedy sa niečo stane. A začnú umierať ľudia. Jej „sedliackemu“ rozumu a skvelému postrehu neujde nič a vidieť, že skúsenosti nadobudnuté v práci v iných rodinách vie briskne zúročiť. Kruh udalostí sa pomaly uzatvára, s rozuzlením ktoré javí nepravdepodobné. A to nie je na škodu, nakoľko si titul číta ľahko a plynule.
Kniha je aj malou sondou do spolunažívania černošskej a belošskej komunity na juhu Ameriky. A taktne naznačuje súvislosti o ktorých sa hovorí šeptom a mali by byť vykorenené. Novela má zaujímavú zápletku aj keď trochu cítiť, že niečo podobné bolo napísané. Napriek tomu si myslím, že sa oplatí siahnuť aj po pokračovaniach s touto postavou amatérskej detektívky.