Bod Evropa přehled
Marek Přibil
Třetí román Marka Přibila je pečlivě komponovaný literární puzzle, v němž sehrává hlavní roli synchronicita. Setkáme se s C. G. Jungem, Sigmundem Freudem, ale současně zažijeme dramatický erotický příběh ze současnosti s detektivní zápletkou. Hlavní hrdina klinický psycholog se zamiluje do své pacientky: postupně s ním čtenář odhaluje, není-li jejím otcem, proč dívka zemřela, proč její matka skončila ve vězení, načež jej čeká existenciální pointa, obracející příběh naruby.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bod Evropa. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Bod Evropa v seznamech
2016 | Svátosti sadistického boha |
2004 | Pavouk |
2019 | Bod Evropa |
2021 | Rehabilitace Adama a Evy |
Hlavní postava románu, klinický psycholog, vztahuje své úvahy o převyprávěných událostech k tématu synchronicity. Leitmotivem děje je tedy jeho přemítání o synchronicitě z pohledu, C.G. Junga doplněné o příležitostné porovnání se Z. Freudem a o pikanterie známé z životů těchto současníků (je otázkou, do jaké míry se autor sám vyžívá v intelektuálních poučkách a do jaké míry je tato Jungovsko-Freudovská červená linka dějem záměrným prokreslením charakteristiky hlavního hrdiny).
Tento narativ důvtipně ukotvuje do precizně promyšlené kompozice dramatických událostí s detektivní zápletkou. Čtenářskou pozornost strhne řada překvapivých souvislostí, erotický náboj některých pasáží, i barvité, realistické vykreslení, postav. Nechybí humor. Hloubku hlavní postavy mj. podtrhává jeho všudypřítomná existenciální krize.
Přesto, že román obsahuje mnoho vrstev, je psán lehkou rukou, a také se zlehka čte. Ojediněle bych uvítala méně (do)vysvětlování, ale závěr prostě nemá chybu. Doporučuji jako pikantní víkendovku.