Boj našeho lidu za svobodu (1952) | Databáze knih

Boj našeho lidu za svobodu přehled

Boj našeho lidu za svobodu
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416658/boj-naseho-lidu-za-svoboduEETUm6-Eg9-.jpg 4 2 2

Publikace o obrozeneckém výtvarném umění, 23 listů hlubotiskových reprodukcí, 5 listů ofsetových reprodukcí a 2 listy knihtiskových reprodukcí.

Umění
Vydáno: , Orbis

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Boj našeho lidu za svobodu. Přihlašte se a napište ho.

majáček
23.01.2025 5 z 5

Mikoláš Aleš říkal: ,,Svou práci chci lid probouzeti a vraceti ke staré české síle, nepoddajnosti a samostatnosti, chci proto, aby má práce šla mezi lid."

Proto stavěl své obrazy a hlavně ilustrace v knížkách před oči lidu.
Aby bojovali za svobodu. Maloval a kreslil velké minulé činy, hrdinství a slávu, aby národ vytvořil v budoucnu dějiny krásnější a slavnější.
Mikoláš Aleš bojoval za nás všechny za svobodu národa a lepší zítřky. Za svého života dostal uznání prostého lidu, ale ne uznání tehdejší kultury.

Nevím zda tyto nádherné ilustrace mají dnešní děti v čítankách nebo v jiných učebnicích. My jsme měli obrázky od Alše např. Jan Sladký Kozina, Jan Žižka, Jan Hus a Boží bojovníci aj.

Ilustroval Národní pohádky, knihy např. Jana Nerudy a Aloise Jiráska.

Nikdy bychom neměli zapomínat, že ilustrace a obrazy Mikoláše Alše nás vybízejí, abychom bojovali za svou svobodu a lepší zítřky.

Kniha Boj našeho lidu za svobodu v seznamech

v Mé knihovně2x

Autoři knihy