Bol som číslo 30529 přehled
Felix Weinberg
Šesťdesiatpäť rokov potláčal rodák z Československa Felix Weinberg svoje spomienky na nepredstaviteľné utrpenie a nenávisť, ktoré zažil počas holokaustu. Nakoniec sa rozhodol svoj príbeh napísať, urobil to však s nečakaným humorom a nadhľadom. Len tak sa dokázal vrátiť do minulosti, ktorá mu vzala takmer celú rodinu. Písal sa rok 1939, keď sa dostal do nemilosrdných rúk nacistov. Skoro celú svoju mladosť strávil v Terezíne a Osvienčime. V roku 1945 len o vlások unikol Smrteľnému pochodu z Blechhammeru. Po vojne sa usadil v Anglicku a napriek slabému vzdelaniu sa nevzdal a stal sa z neho profesor fyziky na Univerzite Imperial v Londýne. Bol som číslo 30529 je jedinečným spomínaním muža, ktorého detstvo prešlo najtemnejšími dejinami ľudstva a predsa nestratil nádej opäť žiť.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2019 , MotýľOriginální název:
Boy 30529: A Memoir, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bol som číslo 30529. Přihlašte se a napište ho.
V porovnání s jinými příběhy z tohoto období je příběh Felixe krásný- navzdory tomu, co jako dítě musel zažít.
Popisuje hrozné období naší historie, jeho života, tak přirozeně, že vás sice bolí u srdce, ale ani jednou nemáte pocit, že by jednal nějak divně, ukřivděně nebo byl plný zášti.
Byť je Nejšťastnější muž na světě teď hodně "in", tak proti tomuto pánovi je z mého pohledu žabař a tento pán je neskutečný charakter.
Pokud s tématikou začínáte a máte znalosti, co kde jak probíhalo a nechcete číst popisy strašných zážitků. Ale přesto pěkně ucelený pohled na vše co stalo z pohledu tehdejšího dítěte.. vřele doporučuji.
Příběh z doby koncentračních táborů. Felix popisuje život před, během a po válce. Je to masakr. Popisuje události v koncentračním táboře i pochod smrti. Je to odlišný příběh proti ostatním. Byl smířený, že zemře, ale přesto ho pokaždé něco zachránilo. A nejvíc udělalo asi to, že byl Čech a žil v Ústí nad Labem. Člověk si při čtení říká: ,,Byl jeden z nás". Celé mě to nějak dojalo a obdivuji, kolik toho po válce dokázal. Našel svého otce a žil plnohodnotný život. (Závěr už mě moc nebavil, ale nic to nekazí). Tyto příběhy a tito lidé budou mít vždycky můj velký obdiv. Kniha se čte naprosto sama.
Knižní novinky (20. týden)
09.05.2020
Kniha Bol som číslo 30529 v seznamech
koncentrační tábory Osvětim (koncentrační tábor) Terezín holokaust, holocaust Buchenwald (koncentrační tábor) rodinný tábor BIIb
Aj keď sa pribeh odohrava počas holokaustu, je podaný l'ahko, čo sa týká opisu. Samozrejme ani l'ahkosť opisu nedokáže úplne zakryť tie zverstvá, ktoré sa vykonali..