Bol som dlho preč přehled
Ken Kesey
Základnou tematickou líniou a z nej vyplývajúcim myšlienkovým konfliktom najpozoruhodnejšieho a umelecky najkvalitnejšieho románu Kena Keseyho: Bol som dlho preč je analýza človeka a jeho úsilia o uplatnenie svojej individuality v nerovnom boji proti neľútostnej gigantickej mašinérii spoločnosti, ktorá sa usiluje každého jednotlivca ovládnuť a potlačiť v ňom i najmenší pocit ľudskej dôstojnosti. Terčom autorovej kritiky sa tu stáva nivelizácia ľudských hodnôt a strata individualizmu tentoraz u pacientov v ústave pre duševne chorých. Hrdinovia románu — ľudia z rozličných príčin vyhostení spoločnosťou — reprezentujú pestrú galériu postáv rôznych vrstiev kapitalistickej spoločnosti. Veľmi úzko ich však spája spoločný údel podrobenosti, nad ktorým drží každodenne „ochrannú“ ruku Veľká Sestra. Charakteristickou kompozičnou črtou diela je výrazný symbolický podtext, personifikovaný hlavnými postavami (Veľká Sestra — nástroj násilia a zla, McMurphy — boj za slobodu ľudského jedinca, Náčelník Bromden — boj proti rasovému útlaku, Bibbit — rezignácia). Rozprávačom príbehu je Náčelník Bromden, dlhoročný pacient poloindiánskeho pôvodu. Navonok vystupuje ako hluchonemý, v jeho vnútri sa však skrýva bystrý pozorovateľ, prostredníctvom ktorého nám autor predkladá strhujúci vývin udalostí v ústave. Do tohto sveta, ktorým manipuluje Veľká Sestra, prichádza ústredná postava románu — McMurphy — človek, čo sa rozhodol vzoprieť a poraziť Veľkú Sestru. Po dlhom úsilí sa mu napokon podarí v istom zmysle pokoriť túto ženu, získať si pacientov a prebudiť ich z duševnej otupenosti.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1981 , Tatran (Bratislava)Originální název:
One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1962
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bol som dlho preč. Přihlašte se a napište ho.
![KachníPeří KachníPeří](https://www.databazeknih.cz/img/users/50_/502888/m_kachniperi.jpg?v=1730628265)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Knihu jsem četla v angličtině a přiznám, že jsem měla zprvu problém se do příběhu dostat. Měla jsem pocit, že mi styl psaní nevyhovuje a neustále jsem vše srovnávala s filmem. Jenže čím déle jsem četla, tím víc mě celá kniha pohlcovala. Obrat a přenos McMurphyho síly na pacienty mě uchvátil a samozřejmě "Aspoň jsem to zkusil" se mi jasně vrylo do paměti. Po dočtení knihy jsem chvilku potřebovala jen tak zírat do stropu.
![RMarkéta RMarkéta](https://www.databazeknih.cz/img/users/22_/229315/m_229315-RsN.jpg?v=1522925625)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
I mně jako první naskočí před očima tvář Jacka Nicholsona. Jeho McMurphy je nezapomenutelná postava. V knížce má jeho postava samořejmě hlubší rozměr, totéž platí o ostatních postavách, protože se toho dá více rozepsat a jít více do hloubky. Příběh nám vypráví jedna z postav a to indián Bromden, který předstírá hluchoněmost. Tu může taky využít a hodně toho vyslechnout. Prostředí psychiatrické léčebny bylo velmi dobře vyobrazeno. Vrchní sestra, která to tam celé ovládala byla pěkná s....ě. Velmi silné a působivé vyprávění. Jinak ten souboj mezi Velkou sestrou a McMurphym dopadnout nemohl. Ta mě bude strašit i ve snu.
„Aspoň jsem to zkusil.“
Kniha Bol som dlho preč v seznamech
v Přečtených | 4 433x |
v Mé knihovně | 1 072x |
v Chystám se číst | 1 411x |
prvotina zfilmováno psychiatrické léčebny zneužívání zdravotní sestry psychiatrie manipulace (psychologie) lékař a pacient psychický teror boj za svoboduAutorovy další knížky
2010 | ![]() |
1999 | ![]() |
2003 | ![]() |
1996 | ![]() |
2006 | ![]() |
Vyčnívat z davu se nevyplácí. Film jsem viděla několikrát, přesto mě kniha chytila a nepustila. To nádherné proniknutí do duše hlavní postavy, krásně zpracovaná složitá povaha velké sestry, to zlo, které se plazí všude kolem, nespravedlnost tak jasně uchopitelná, to všechno mě uchvátilo. Audiokniha je mistrně načtená a já za to děkuji. Panu Formanovi děkuji za skvělý výběr předlohy pro svůj film a panu Nicolsonovi za dokonalé ztvárnění hlavní postavy. Tady se prostě všechno povedlo a já si to moc užila.